Jack beantwoordt 6 vragen over het veilig verduurzamen van uw wagenpark
De minimale eisen van het Bouwbesluit zijn gericht op het voorkomen van slachtoffers en het voorkomen van overslag van de brand naar andere ruimtes. Voor een vergunning van bijvoorbeeld de gemeente is dat voldoende. Om een pand te verzekeren, kijken we ook naar de financiële risico’s. Stel dat een woontoren volledig verwoest raakt door brand. Die woontoren moet worden herbouwd. De kosten die daarbij horen zijn op den duur natuurlijk niet te dragen voor de verzekeraar.
Mijn oproep is dan ook om het huidige Bouwbesluit fors te wijzigen. Wat we als maatschappij nodig hebben is regelgeving die dat allemaal garandeert op een duurzame manier. En tot het zover is wil ik ondernemers en bedrijven oproepen om al in een vroeg stadium met de verzekeraar om de tafel te gaan. Voldoen aan het Bouwbesluit is geen garantie meer om een pand ook verzekerd te krijgen. En ja, dat heeft ook te maken met het groeiende aantal elektrische voertuigen in de garage.
Op de weg is een elektrische auto net zo veilig als een gewone auto. Misschien zelfs wel veiliger. In een parkeergarage zit dat anders. Om een voorbeeld te noemen: een directeur die net iets te laat van huis vertrekt voor een afspraak, rijdt iets te hard over een verkeersdrempel. Het chassis schraapt over het wegdek, maar er lijkt niks aan de hand. Pas om 4 uur ’s middags, als de auto al een paar uur in de parkeergarage staat, blijkt dat de accu instabiel is geworden door de tik van de drempel. Het voertuig vliegt in brand. Nog voor de brand is ontdekt, hebben de 2 auto’s ernaast ook vlamgevat. De hitte is te groot en de brandweer kan er niet bij.
Dat soort risico’s heb je niet met een auto op traditionele brandstoffen. Het enige wat in zo’n situatie werkt, is een sprinklerinstallatie. Dat is voor de meeste bedrijven vaak een veel te grote investering.
Oplossingen zijn er altijd. Het verduurzamen van je wagenpark kan op veel meer manieren dan alleen door alle auto’s door elektrische te vervangen. Op de Zuidas bijvoorbeeld ben je veel eerder op je werk en weer thuis als je een OV-abonnement combineert met een elektrische vouwfiets.
Een andere oplossing is dat verzekeraars bepaalde risico’s gaan uitsluiten. Dat doen we natuurlijk liever niet. Veel beter is het om te kijken naar wat vervoer voor ons betekent. Een auto is nog steeds ook een statussymbool. En dat in een tijd dat we allemaal al 2 jaar thuiswerken. Daarom is het hoog tijd dat we op een andere manier naar mobiliteit gaan kijken.
Zorg voor goede parkeergelegenheid en voldoende laadpalen in de open lucht. Dat is vaak de meest betaalbare en veilige oplossing. Liefst op voldoende afstand van het pand, want ook buiten heeft een elektrische auto nog enkele risico’s die gewone auto’s niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan blikseminslag. Er zijn gevallen waarbij een inslag 200 meter verderop zorgde voor overbelasting van laadpalen. Als de accupacks van een ladende auto dan ontploffen, dan moet die auto niet bij de ingang staan. Op voldoende afstand van de gevel om het risico op brandoverslag te verkleinen. En de business case is snel gemaakt.
Een garage opdelen in brandveilige compartimenten is een grote investering. Als daar dan nog een sprinklerinstallatie bij moet, dan is dat een investering die zich nooit terugverdient. In de open lucht heb je die problemen in elk geval niet. En kan je toch je wagenpark op een verantwoorde manier verduurzamen.
Het verduurzamen van je wagenpark kan op veel meer manieren dan alleen door alle auto’s door elektrische te vervangen.Jack Zuidweg