AVB afsluiten tips

Aan­sprake­lijkheids­verzekering voor uw bedrijf afsluiten? Bekijk onze tips!

Heeft u een eigen onderneming en maakt u schade? Dat kan uw bedrijf veel geld kosten.

Ondernemen 11 okt 2021 3 minuten

Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) afsluiten biedt uitkomst

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven?

6 aandachtspunten bij het afsluiten van een AVB

Veel ondernemers denken dat ze aan een particuliere aansprakelijk­heids­verzekering genoeg hebben. Dat klopt niet. Ondernemers hebben een aan­sprakelijk­heidsverzekering voor bedrijven nodig. Alleen daarmee bent u gedekt voor schade als ondernemer.
U kunt een AVB afsluiten bij dezelfde verzekeraar als uw particuliere aan­sprakelijk­heidsverzekering. Zo heeft u 1 aanspreekpunt voor alle schade. Wel zo makkelijk!
Het risico bedrijfsaansprakelijkheid is breed. Grote bedrijven hebben andere risico’s dan zzp’ers. En ook zelfstandige ondernemers zijn er in soorten en maten. Het maakt uit of u thuis werkt of veel bij de klant komt. En hoeveel u met anderen samenwerkt. Ook maakt het uit of u producten maakt of juist diensten levert. U heeft hoe dan ook goede werkomstandigheden nodig voor uw bedrijf.
Werkt u vaak samen met andere zzp’ers? Check dan of hun bedrijfs­aan­spra­kelijkheid goed verzekerd is. Vraag de zzp’ers met wie u samenwerkt om dat op papier te zetten. Daarmee beschermt u zichzelf.
Niet alle schade wordt gedekt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor sommige schade is extra dekking nodig. Bijvoorbeeld bij zuivere ver­mo­gens­schade. Dat is een vorm van financiële schade, die ontstaat als een bedrijf door uw toedoen omzet misloopt. En er geen schade is aan zaken of personen. Ook schade aan spullen die onder uw toezicht staan zijn vaak niet gedekt. Denk aan materialen die u huurt of in bruikleen heeft. Dit geldt ook voor verkeersschade die met de bedrijfswagen wordt veroorzaakt. Voor dit soort zaken kunt u extra verzekeringen afsluiten.
Een andere aanvullende verzekering, is de beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering. Deze verzekering verzekert vermogensschade. Bijvoorbeeld wanneer u een verkeerd advies uitbrengt, waardoor een klant vermogensschade lijdt.

Alles wat u moet weten voordat u uw AVB oversluit

Heeft u al een AVB? Bekijk dan of deze verzekering nog past bij uw situatie? Het kan verstandig zijn deze over te sluiten. Bijvoorbeeld omdat u wilt besparen op uw premie of omdat uw bedrijfsactiviteiten wijzigen. In deze checklist informeren we u over de AVB aan de hand van praktische voor­beelden uit de praktijk.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 18 november 2020.