Ondernemer krijgt tips om verzuim te verlagen

Hoe verlaag je ziekteverzuim? En hoe voorkom je het? 

Ziekteverzuim kan veel invloed hebben op uw bedrijf. Daarom is het belangrijk om verzuim te voorkomen en te verlagen. Wij vertellen u graag hoe u dit kan doen.

HR 4 jul 2023 6 minuten

Hoe u ziekteverzuim kunt sturen? 

Ziekteverzuim blijkt vooral een kwestie van gedrag: dat van de medewerker en dat van de leidinggevende. Ziekteverzuim is daarom goed te sturen. En dat is goed nieuws.

Medewerkers in het mkb melden zich minder vaak ziek dan medewerkers in grote bedrijven. Dat komt omdat mensen zich bij kleinere bedrijven meer betrokken voelen dan bij grotere organisaties. De lijnen zijn korter, de persoonlijke contacten intensiever en de binding met het bedrijf is groter. Verzuim gaat dus om veel meer dan ziekte alleen.

3 aandachtspunten hoe u verzuim terug kunt dringen

  • Het is belangrijk dat medewerkers het werk dat hun werkgever van hen vraagt goed kunnen doen. Zorg er dus voor dat iemands competenties matchen met zijn baan.
  • Daarnaast is autonomie heel belangrijk. Mensen functioneren nu eenmaal beter wanneer ze ruimte en verantwoordelijkheden krijgen om hun werk zelf in te delen.
  • Het derde punt gaat over verbinding. Mensen die verbinding voelen met hun manager, collega’s of het bedrijf, en zich hierdoor gesteund voelen, melden zich minder vaak ziek dan medewerkers die dit niet ervaren.

Hoe kunt u ziekteverzuim verminderen? 

Wat kunt u als ondernemer doen tegen ziekteverzuim van uw medewerkers? Lees hier onze 5 tips.

1. Niets doen aan verzuim is geen optie

Wie denkt dat het vanzelf wel goed komt met een medewerker die niet goed functioneert en zich af en toe ziek meldt, heeft het mis. Niets doen getuigt van weinig interesse, betrokkenheid en support. En dat zijn nu juist de zaken die maken dat mensen zich ziekmelden.

2. Ga snel in gesprek 

Verzuim zie je vaak ver van tevoren aankomen. Wacht niet tot een medewerker klachten ontwikkelt, maar ga in gesprek zodra u merkt dat een medewerker niet lekker in z’n vel zit.

3. Neem de tijd voor een ziekmelding 

Vaak melden medewerkers zich in de ochtend ziek bij hun leidinggevende. Dan is er vaak geen tijd voor een gesprek. Spreek af om later op de dag terug te bellen en neem dan de tijd om te achterhalen wat de organisatie kan doen om hierbij te helpen.

4. Verzuim is een signaal van disbalans 

Achter verzuim gaat vaak een verhaal schuil. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw medewerker financiële zorgen heeft, dat mantelzorg moeilijk te combineren is met zijn of haar werk, de werkdruk te hoog is of dat hij wordt gepest door collega’s. Verzuim is altijd een aanleiding om een persoonlijk gesprek aan te gaan en steun te bieden.

5. Geef wat vaker complimenten

Dit lijkt simpel, maar alle mensen hebben behoefte aan waardering. Geef niet alleen kritiek, maar spreek ook waardering uit voor wat uw medewerker goed doet.

Voorkomen is beter dan genezen 

Natuurlijk is het goed om te kijken hoe u het ziekteverzuim naar beneden kunt krijgen. Maar nog beter is het om dit te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om te investeren in de geestelijke en lichamelijke gezondheid van uw medewerkers. Dit hoeft niet allemaal groots en moeilijk te zijn. Want zelfs met iets kleins als een verse lunch of een fietsstoel maakt u al een goed begin.
Zieke medewerker helpen

Met deze tips kunt u ziekteverzuim sturen

Voorkomen van ziekteverzuim begint bij een goede werkplek. Staan de bureaus op de juiste hoogte? Is het ook mogelijk om staand te werken? Of op een fietsstoel? Fitte medewerkers melden zich namelijk minder vaak en minder lang ziek. En hoe zit het met frisse lucht en daglicht? Extra tip: luchtzuiverende kamerplanten geven een werkplek een gezonde opkikker.
Medewerkers die thuisbleven met psychische klachten verzuimden gemiddeld 57 dagen. Maak daarom voldoende ruimte voor ontspanning op de werkvloer. En voorkom een burn-out bij uw medewerkers door stresskenmerken op tijd te herkennen.
Bij grijs verzuim voelt uw medewerker zich meestal ziek. Maar kan hij toch nog werken. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid of een gekneusde enkel. Veel oorzaken van grijs verzuim hebben te maken met problemen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan pesten, een te hoge werkdruk of de stijl van leidinggeven. Wordt er niks gedaan aan grijs verzuim? Dan is de kans op langdurige uitval groot.
Heeft uw medewerker last van spanningsklachten en zich daarom ziekgemeld? Ziekte door stressklachten heeft de juiste aanpak nodig. De duur van het verzuim wordt flink verkort als u uw medewerker op tijd doorverwijst naar de bedrijfsarts. Zodat uw medewerker snel de juiste hulp krijgt.
Werksfeer is belangrijk voor de geestelijke gezondheid van medewerkers. Is deze prettig? Dan zullen medewerkers zich minder snel ziekmelden. Ziet u dat mensen worden buitengesloten? Grijp dan snel in. Geef elkaar ook regelmatig complimenten of andere positieve feedback.
Samen met een preventiemedewerker zorgt u voor een goed verzuimbeleid. Hiermee richt u zich op het voorkomen en beperken van ziekte. Maak ook een duidelijk verzuimprotocol. Want wordt uw medewerker toch ziek? Dan vindt hij hierin alle regels die gelden bij ziekte.
Goed voorbeeld doet volgen. Denk daarom zelf 2 keer na voordat u zich ziekmeldt. Heeft u een kleine verkoudheid te pakken? En laat het werk het toe dat er heus een beetje gesnotterd mag worden? Met een extra pak zakdoekjes, keelsnoepjes en een warme pot thee komt u vast de dag wel door.

Hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering

Natuurlijk wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen. En als u dan toch te maken krijgt met verzuim, dan wilt u de kosten kunnen voorspellen en zieke medewerkers goed begeleiden. Een verzuimverzekering kan deze zorg voor u uit handen nemen. Het e-zine ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering’ geeft u handige tips.