Twee mannen lopen door kantoor met een tablet - hoe voorkom je cybercrime in de uitzendbranche

4 tips om de cyber­veiligheid van uw uitzend­organisatie te vergroten

Digitale misdaad neemt al jaren toe. Er valt veel mee te verdienen en de pakkans is laag. Wat kunt u doen om te voorkomen dat het u overkomt?

Ondernemen 11 apr 2023 5 minuten

4 tips om de cyberveiligheid te vergroten

Inbrekers kiezen vaak de zwakste plekken uit. Een openstaande schuurdeur of achterdeur zijn favoriet. Online is dat net zo. Ook daar zijn veel achterdeurtjes die verrassend vaak niet of nauwelijks vergrendeld zijn. Een makkelijke buit. Het aantal geregistreerde gevallen van cybercrime in Nederland steeg enorm in de afgelopen jaren. Van 2.200 gevallen in 2017 naar maar liefst 14.000 gevallen in 2022. Wij geven 4 tips om de cyberveiligheid te vergroten.

Een belangrijke manier om cyberrisico’s te beperken is het inrichten van een goede IT-infrastructuur. Een aantal zaken kunt u zelf of in overleg met uw IT-leverancier regelen:
 • Een goede firewall
  Een firewall beveiligt verbindingen tussen uw bedrijfsnetwerk en het internet. En voorkomt ongewenste verbindingen van buitenaf met uw interne netwerk. 
  Kies een firewall die voldoet aan de moderne veiligheidseisen en zorg ervoor dat ook updates regelmatig worden uitgevoerd. 

 • Effectieve antivirussoftware
  Het lijkt al bijna standaard, en toch is het een hele belangrijke maatregel om te treffen. Bedrijven krijgen dagelijks talloze e-mails binnen. Vaak slippen daar nog virussen mee naar binnen. En ook via geïnfecteerde websites kunnen er virussen het bedrijf binnenkomen. Ook hier geldt: besteed aandacht aan updates om de effectiviteit van de antivirussoftware zo hoog mogelijk te houden. Voer updates dus ook zo snel mogelijk uit. Soms worden deze door gebruikers zelf uitgesteld, en dat levert onnodige risico's op. 
 • Een goed wachtwoordbeleid
  Met een goed wachtwoordbeleid kunt u veel ellende voorkomen. Wacht­woorden moeten niet te raden zijn, en regelmatig worden vernieuwd. Daarop stemt u ook uw databeveiliging af. Wie heeft toegang tot welke gegevens? Een gedetailleerd beveiligingsprotocol minimaliseert de kans dat onbevoegden in uw netwerk en bij gevoelige data kunnen.

 • Goed beveiligde apparaten
  Printers en scanners zijn aangesloten op uw interne netwerk. Steeds vaker sluiten we ook andere slimme apparaten aan. Denk aan bevei­lig­ings­camera’s, kantoorverlichting, bewegingsmelders of thermostaten. Die op afstand te bedienen zijn vanaf praktisch elke plek ter wereld. Super­handig natuurlijk. Maar als de veiligheid van die apparaten niet op orde is kunnen ze een veiligheidsrisico voor uw netwerk en bedrijf vormen.  
  Bekijk daarom regelmatig of de veiligheid van deze apparaten nog op orde is. En stel ook kritische vragen aan uw leverancier als u van plan bent dit soort apparaten te kopen. 
Het nut van een goede back-upstrategie bewijst zich wanneer een cyber­incident de integriteit van uw bestanden aantast. Bijvoorbeeld als u te maken krijgt met een storing die bestanden op uw harde schijf aantast. Of door ransom­ware of gijzelsoftware die uw bedrijfsgegevens onbruikbaar maakt door ze te versleutelen. Met een recente en goede back-up van uw data, die u ook regel­matig test, heeft u een grotere kans om uw bestanden te herstellen. 
Hoe klein de pakkans soms ook is, cybercriminaliteit heeft de aandacht van de politie. Zij verzamelen bruikbare aangiften om patronen te herkennen en daders aan te pakken. En ze gebruiken aangiftes om in samenwerking met bevei­lig­ings­experts oplossingen te bieden.

Een mooi voorbeeld daarvan is het ‘No More Ransom’ project. Een initiatief van het Team High-Tech Crime van de Nationale Politie, het European Cybercrime Centre van Europol, Kaspersky en McAfee. Het heeft tot doel slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde gegevens zonder dat zij de criminelen hiervoor betalen.
In de praktijk is het lastig om cyberincidenten 100% te voorkomen. Er kan altijd iets misgaan. Zelfs als u alles goed beveiligt en uw organisatie regelmatig traint in cyberveilig werken. Daarom kan het een slimme keuze zijn een cyberverzekering voor bedrijven af te sluiten.  

Met onze cyberverzekering voor bedrijven en mkb-ondernemers bent u uitgebreid verzekerd tegen financiële schade via computers en internet. Deze Cyberverzekering dekt onder andere datalekken, ransomware en bedrijfsstilstand door menselijke fouten en cybercrime. Bovendien kunt u bij een cyberaanval, of het vermoeden daarvan, 24/7 rekenen op professionele ondersteuning van experts.

 

Met onze gratis Cyber Quickscan brengt u gemakkelijk mogelijke kwetsbaarheden van uw website in kaart. U ontvangt een handig rapport met eventuele aandachtspunten en een overzicht van de controles die zijn uitgevoerd. Zo kunt u direct aan de slag met de cyberveiligheid van uw bedrijf.