Psychisch verzuim: inzichten op een rij

Psychisch verzuim: wat kunt u er als werkgever tegen doen?

Het komt steeds vaker voor: medewerkers die uitvallen door stress of een burn-out. Vaak lijkt het lastig om deze problemen op tijd te herkennen. Toch kunt u als werkgever met een aantal tips psychisch verzuim vaak voorkomen. U vindt hier de tips.
6 dec 2023 6 minuten

De rol van de werkgever in psychisch verzuim

Een vermoeide indruk, snelle irritaties en regelmatig ziekmelden; de signalen van een overspannen medewerker zijn achteraf vaak goed te herkennen. Toch neemt psychisch verzuim onder medewerkers nog steeds toe.

Ook Tessa Reuvekamp hoort als verzuimspecialist bij Centraal Beheer de verhalen steeds vaker bij werkgevers:

“Dat ziekteverzuim onder medewerkers al jaren toeneemt, is al langere tijd geen nieuws meer. Psychische klachten, zoals overspannenheid en burn-out zijn de nummer 1 oorzaken van langdurig verzuim. Het is vooropgesteld erg vervelend voor medewerkers die hierdoor langdurig thuiszitten. Tegelijkertijd drukt het ook enorm op werkgevers en bedrijven. Toch kunnen werkgevers vaak meer doen tegen psychisch verzuim dan ze eigenlijk weten.”

Hoge werkdruk en stress

Medewerkers geven vaak aan dat overvolle agenda’s, te veel werk, personeelstekort en toenemende verantwoordelijkheden zorgen voor stress en werkdruk. Een krappe arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers lastig om dit probleem op korte termijn aan te pakken. Zorg ervoor dat u in gesprek blijft met uw medewerkers. Zo vangt u signalen beter op en kunt u op tijd de werkdruk bespreekbaar maken en misschien zelfs verlagen voor uw medewerkers.

Onvoldoende balans werk-privé

Met thuiswerken als ‘nieuw normaal’ en een toename van digitalisering, is het bewaken van de werk-privé balans lastiger dan ooit. ’s Avonds de mail checken voelt onschuldig, maar kan op structurele basis de belangrijke rustmomenten verstoren. Ook werkgevers worstelen hiermee. Want wanneer helpt flexibiliteit in werkplezier? En wanneer leidt het tot onbewuste druk?

Te weinig kansen om te groeien binnen de organisatie

Hoe ziet mijn dagelijkse werk er over 5 jaar uit? Heb ik dezelfde functie? Of wil ik toch ergens anders naar groeien? Het zijn vragen die iedereen zichzelf stelt. Zeker in een cultuur die steeds meer aanmoedigt om te werken aan een carrière. Werkgevers vertellen soms nog te weinig over deze mogelijkheden in de organisatie.

Te weinig waardering

Werk draait om meer dan alleen inkomen of status. Het ontvangen van te weinig waardering en erkenning voor het werk, zoals een compliment op zijn tijd, vermindert motivatie en betrokkenheid bij medewerkers. Werkgevers kunnen het werk van medewerkers als normaal zien.

Specialist Verzuimverzekering
Werkgevers kunnen vaak meer doen tegen psychisch verzuim dan ze eigenlijk weten
Tessa Reuvekamp - Verzuimspecialist bij Centraal Beheer 

Als werkgever psychisch ziekmelden voorkomen

Herken stressklachten op tijd

Merkt u dat uw medewerker zich steeds vaker ziekmeldt? Of dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit? Let dan op de volgende klachten. Zo voorkomt u dat uw medewerker uitvalt en helpt u hem snel weer op de juiste weg. Veelvoorkomende kenmerken van stress of andere spanningsproblemen zijn:

  • Uw medewerker voelt zich moe en presteert minder goed. Komt hij na het werk uitgeput thuis? En duurt het langer dan een uur voor hij zich weer fit voelt? Dan heeft hij mogelijk last van stressklachten.
  • Uw medewerker gedraagt zich geïrriteerd en ontevreden. Bijvoorbeeld over de werkdruk of over zijn taken.
  • Uw medewerker meldt zich vaker ziek en heeft steeds meer lichamelijke klachten. Dit wordt niet beter na een bezoek aan de dokter.

Communiceer met uw medewerker

Maak tijd voor persoonlijke aandacht en praat met uw medewerkers. Ook over luchtige dingen. Bijvoorbeeld over de sportwedstrijd van afgelopen weekend. Maar vergeet vooral niet te vragen naar belangrijke onderwerpen. Hoe voelt uw medewerker zich? Vindt hij of zij nog genoeg uitdaging in zijn werk? Laat daarbij ook merken dat er ruimte is voor het praten over persoonlijke problemen, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Wanneer u hiervoor een veilige sfeer creëert, voelen medewerkers ook minder een drempel om erover te praten.

Creëer een flexibele werkomgeving

De reden voor verzuim heeft vaak te maken met werk. Geef daarom medewerkers zoveel mogelijk vrijheid en verantwoordelijkheid om hun werk zelf in te richten. Denk aan thuiswerken en een uurtje eerder of later beginnen. Daarbij is het wel belangrijk om duidelijk verwachtingen uit te spreken. Maak bijvoorbeeld intern afspraken over ’s avonds laat doorwerken. En kom hier regelmatig op terug.

Zorg ervoor dat medewerkers fysiek gezond blijven

Medewerkers die lichamelijk gezond zijn, zijn ook mentaal weerbaarder. Daarom is het belangrijk dat ze gezond eten en minimaal een half uur per dag flink bewegen. Wie langer dan 2 uur achter elkaar zit, heeft een verhoogde kans op botontkalking, diabetes en hartproblemen en krijgt te maken een vertraagde stofwisseling, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Harvard. Zorg daarom voor gezonde producten in de bedrijfskantine. En u kunt beweging op allerlei manieren stimuleren. Wees creatief. Laat medewerkers traplopen, zet de printers wat verder weg, geef ze stappentellers of zet statafels neer in vergaderruimtes. Alles is goed, zolang uw medewerkers maar geregeld van hun stoel afkomen.

Complimenten doen wonderen

Iets simpels als een compliment af en toe kan al helpen bij het voorkomen van verzuim. Veel werkgevers vinden het normaal dat medewerkers hun taken goed uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat een werkgever zijn medewerker bijna nooit een schouderklopje geeft. Een medewerker krijgt vaak alleen iets te horen als hij of zij iets niet goed heeft gedaan. Dat is jammer. Complimenten vergroten de inzet en het plezier bij medewerkers. Dit zorgt voor minder verzuim binnen uw bedrijf. Het is een kleine inspanning met vaak een groot resultaat in het verminderen van verzuim.

Een preventiebeleid is onderdeel van een verzuimbeleid. In een verzuimbeleid omschrijft u alle stappen die u onderneemt om verzuim te voorkomen en te verminderen.

Waarom duurt psychisch verzuim vaak lang? 

Psychisch verzuim speelt wanneer een medewerker niet goed meer kan functioneren in zijn werk door psychische gezondheidsproblemen. Verminderde productiviteit, gebrek aan motivatie en geen betrokkenheid zijn de eerste tekenen.

Psychisch verzuim duurt meestal langer dan andere soorten verzuim en is daarmee een grote verzuimkostenpost. Volgens het CBS duurt verzuim gemiddeld 17 werkdagen. Bij verzuim door werkdruk was dit bij 33 procent langdurig (20 dagen of meer).

Psychisch verzuim duurt vaak lang door 2 redenen. Zo heeft uw medewerker langere tijd nodig om fysiek op te krabbelen van bijvoorbeeld een burn-out. Ook is het, zeker in het begin, lastig om de oude levensstijl te combineren met het herstellen van een burn-out. Met behulp van een verzuimprotocol kunt u 

Verzekeren tegen kosten van ziek personeel

Bij ziekte moet u maximaal 104 weken lang een deel van het salaris doorbetalen van uw medewerker. Onze Verzuimverzekering neemt maximaal 104 weken de kosten van uw wettelijke loonbetalingsverplichting van u over. En heeft u hulp nodig bij de begeleiding en re-integratie van uw zieke medewerker? Dan kunt u dit gewoon meeverzekeren. 
Benieuwd welke stappen u moet zetten wanneer uw medewerker ziek is? Download de whitepaper ‘Uw medewerker is ziek en nu’ en krijg op deze en andere verzuimvragen antwoord.

Wat kost uw zieke werknemer?

Bent u benieuwd met welke kosten u rekening moet houden als uw medewerker ziek wordt? En hoe hoog deze kosten zijn? Bereken het zelf!
Tessa Reuvekamp - Verzuimspecialist
Met de kennis van Tessa Reuvekamp
Verzuimspecialist

Al een tijdje ben ik werkzaam bij Centraal Beheer. Daar doe ik wat ik het liefste doe: ondernemers verder helpen met al hun vragen rondom verzuim. Van preventie tot een passende verzekering.