2 mannen op het dak kijken naar een tablet voor de installatie van zonnepanelen

Verduurzaming van uw bedrijf: aandachtspunten op een rij

De verzekerbaarheid van duurzame energieoplossingen en de bijbehorende risico’s vragen om een andere manier van denken. Jack Zuidweg, Business Partner Vastgoed en duurzaamheid is hier dagelijks mee bezig.
11 apr 2023 3 minuten

Energietransitie in Nederland

Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor zonnepanelen. In 2019 werd voor het eerst meer zonne-energie opgewekt door bedrijfsgebouwen dan door woningen. Een andere duurzame ontwikkeling is de toename van het aantal laadpalen in Nederland. In maart 2023 waren er bij elkaar meer dan 125.000 publieke en semipublieke laadpunten. Daarnaast schat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat er nog 150.000 laadpalen op particuliere opritten staan.

Veranderingen betekenen nieuwe risico’s 

Duurzame energieopwekking is natuurlijk heel goed. Maar de plaatsing van al die apparatuur brengt ook risico’s met zich mee. Denk aan brandgevaar bij elektrische auto’s in parkeergarages. Datzelfde geldt ook voor het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfspand of het verduurzamen van een wagenpark.
Jack Zuidweg in gesprek over zonnepanelen op dak bedrijfspand
Ik houd me bezig met de nieuwe uitdagingen die opkomen in de veranderende markt. Maar ook met het delen van kennis en tot praktische oplossingen komen om vastgoed te verzekeren.
Jack Zuidweg, Business Partner Vastgoed en duurzaamheid

De maatschappij en onze klanten verduurzamen

Centraal Beheer wil bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Dat betekent dat we op een andere, nieuwe manier naar risico’s moeten kijken.

Een voorbeeld: brandbare dakisolatie en de combinatie van verschillende leveranciers leveren bij de aansluiting van zonnepanelen risico’s op. “Als een ondernemer eerst de brandbare dakisolatie moet vervangen, dan komt die business case om zonnepanelen aan te schaffen niet meer rond.

Samen onze relaties kijken we dan naar mogelijkheden om het pand en de bijhorende zonnepaneelinstallaties toch te verzekeren. We zetten daarbij altijd in op goede preventie. In sommige gevallen houdt dit in dat de klant de brandbare dakisolatie moet vervangen, maar dat is niet altijd zo. We bekijken altijd welke opties er nog meer zijn.”

Centraal Beheer verbindt klanten aan de juiste aanbieders

1 van de problemen waar ondernemers tegenaanlopen als zij zonnepanelen en laadpalen willen plaatsen, is de vraag wie ervoor in te schakelen. “Vanuit Centraal Beheer helpen wij ondernemers bij het kiezen van aanbieders die zich houden aan de normen en de gewenste kwaliteit leveren. Deze kennis delen we graag met onze klanten. Want niemand is gebaat bij de schade door in brand vliegende zonnepanelen of laadpalen.”

Hierbij werkt Centraal Beheer onder andere samen met het Verbond van Verzekeraars. Gezamenlijk adviseren zij de overheid over de beste voorwaarden waaronder zonnepanelen of laadpalen geplaatst kunnen worden.

De toekomst is duurzaam

Jack: “Wij doen heel veel kennis op in het verduurzamingstraject. Door bepaalde materialen te verzekeren en in bepaalde projecten te stappen, leer je als verzekeraar veel over de risico’s en de ontwikkelingen. Dus het is voor ons ook heel waardevol, omdat je weet dat verduurzaming straks gewoon ‘business as usual’ is.”

Meer weten over het verduurzamen van uw vastgoed?

Als Business Partner Vastgoed en duurzaamheid weet Jack Zuidweg waar u op moet letten als u aan de slag gaat met zonnepanelen of verduurzaming van uw bedrijfspand. En hoe u dat goed en veilig doet. Hij kijkt samen met u ook of uw vastgoed goed verzekerd is.
Met de kennis van Jack Zuidweg
Kennispartner vastgoed
Dagelijks werk ik met een team van specialisten aan risico's signaleren en tot praktische oplossingen komen voor de VvE en vastgoedmarkt.