Broodfonds voor ondernemers en zzp’ers

Broodfonds voor ondernemers en zzp’ers

Als zzp’er of ondernemer moet u zelf een financieel vangnet optuigen bij ziekte of een ongeval. Dat kan met een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), of op andere manieren. Een van die alternatieven is een Broodfonds.
25 okt 2023 4 minuten

Wat is een Broodfonds?

Een Broodfonds is een vorm van arbeidsongeschiktheid ‘verzekeren’ voor zzp’s of zelfstandig ondernemers en wordt aangeboden door BroodfondsMakers. In een Broodfonds bouwt u als het ware samen met andere zelfstandigen een buffer op. Dat werkt zo: 20 tot 50 ondernemers leggen elke maand een bedrag in. Wordt een lid ziek, dan keert een Broodfonds uit met een maximale periode van 2 jaar.

Hoe werkt een Broodfonds voor zzp’ers?

Een Broodfonds is geen verzekering. Juridisch gezien is een Broodfonds een vereniging die is opgericht door een groep ondernemers die samen afspraken maken om elkaar bij arbeidsongeschiktheid een inkomen te schenken. Deze schenking wordt tot maximaal 2 jaar uitgekeerd. Dat maakt het Broodfonds met name een geschikte oplossing wanneer u kort arbeidsongeschikt bent.

Is een Broodfonds fiscaal aftrekbaar?

Nee, een Broodfonds is niet fiscaal aftrekbaar. De maandelijkse inleg die u naar uw eigen broodfondsrekening overmaakt, is uw eigen geld. De inleg wordt door de belasting dus niet als kostenpost gezien en is niet aftrekbaar.

Ontvangt u een schenking uit een Broodfonds? Dan betaalt u daar geen inkomstenbelasting over. De schenkingen zijn namelijk geen inkomsten. Om dezelfde reden zijn de schenkingen die u zelf doet aan iemand in uw Broodfonds ook niet aftrekbaar van uw inkomen.

Voordelen van een Broodfonds

U kunt uit het Broodfonds stappen wanneer u wilt.
Als u uit het Broodfonds stapt, krijgt u het bedrag dat u heeft ingelegd weer terug (minus het geld dat u aan fondsgenoten heeft geschonken).
Voor een Broodfonds geldt het schenkrecht. Het bedrag dat u ‘schenkt’ aan een deelnemer is belastingvrij (tot het door de Belastingdienst vastgestelde maximum).

Nadelen van een Broodfonds

Via een Broodfonds kunt u maximaal 2 jaar een uitkering krijgen. Bent u langer arbeidsongeschikt? Dan kunt u daarna alleen bijstand krijgen van de overheid.
De uitkering die u via een Broodfonds krijgt is afhankelijk van uw inleg. Het maximale bedrag is € 2500 per maand. Een hogere uitkering is niet mogelijk.
Bij ziekte krijgt u alleen geld. U ontvangt bijvoorbeeld geen advies over preventie of hulp bij het re-integreren.
Het geld dat u inlegt, kunt u niet aftrekken als zakelijke kosten.
Het Broodfonds gaat uit van vertrouwen. Een uitgevallen persoon bepaalt zelf wat hij doorgeeft aan andere leden van de groep over zijn of haar uitval. Hier is vaak geen controle op.

Broodfonds of een AOV?

Een Broodfonds en AOV voorzien u als zzp’er beide in een financieel vangnet wanneer u uitvalt door een ongeval of ziekte. Toch zijn er ook verschillen. Zo keert een Broodfonds maximaal 2 jaar geld uit, terwijl een AOV uitkeert tot aan uw pensioen. Daarnaast gaat een AOV verder dan alleen het uitkeren van geld. Zo wordt u ook geholpen bij het voorkomen van ongelukken en krijgt u ondersteuning bij re-integratie. Vaak wordt de AOV daarom gecombineerd met een Broodfonds.


Lees meer over een AOV

Hoe werkt het combineren van een Broodfonds en AOV?

Veel zzp’ers combineren een Broodfonds met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo bent u als ondernemer voor kortdurende arbeidsongeschiktheid (tot 2 jaar) verzekerd door een Broodfonds. Valt u uit voor een langere periode? Dan keert de AOV nog steeds uit. De kosten die u maandelijks maakt voor uw AOV zijn lager als u de eigen risicoperiode afstemt op de periode waarin het Broodfonds uitkeert.


Kies zelf een oplossing bij arbeidsongeschiktheid

Ruim 4 op de 5 ondernemers heeft helemaal niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid blijkt uit onderzoek van CBS. En dat terwijl u als zzp’er zelf moet zorgen voor een financieel vangnet. Wij helpen u met het vinden van een financiële oplossing bij arbeidsongeschiktheid. Bekijk wat u nodig heeft en bepaal zelf welke oplossing bij u past. U zit bij ons zelf aan de knoppen.


Bereken uw oplossing

Meer weten over arbeidsongeschiktheid?

Heeft u interesse in een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bij Centraal Beheer kunt u gemakkelijk online een AOV aanvragen.
AOV specialist Alexandra
Met de kennis van Alexandra Willemse
AOV-specialist
Alexandra werkt al ruim 22 jaar bij Centraal Beheer. Als AOV-specialist helpt ze ondernemers met een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering.