Prinsjesdag

Prinsjesdag 2022

Woning verduurzamen belangrijk thema

Veel opzienbarend nieuws over verduurzaming kwam niet uit het koffertje dit jaar. Wel is het een belangrijk thema in 2022. Huiseigenaren kunnen hiervan profiteren in de vorm van verschillende subsidies.
Het kabinet wil dat verduurzaming voor woningeigenaren en verhuurders betaalbaar blijft. Veel mensen plaatsten bijvoorbeeld al warmtepompen of zonnepanelen. Toch constateert het kabinet dat de drempel vaak te hoog is door de forse rekening. Ter stimulans kunnen huiseigenaren in de periode van 2022 tot 2024 subsidie aanvragen voor verduurzaming.

Subsidie voor verduurzaming woning in 2022

Is uw klant van plan om een warmtepomp aan te schaffen of zijn woning te isoleren? In 2022 worden er de nodige miljoenen uitgetrokken om verduurzaming  financieel aantrekkelijker te maken. De verdeling van de totale subsidie is als volgt:  

 • € 288 miljoen voor hybride warmtepompen in woningen.
 • € 514 miljoen voor de isolatie van huur- en koopwoningen.
 • € 525 miljoen om ook publieke gebouwen duurzamer te maken. Bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en politiebureaus.

Huidige subsidieregelingen per gemeente

Wil uw klant niet wachten met het verduurzamen van zijn woning, bijvoorbeeld omdat hij het huis na aankoop direct aan wil pakken? Mogelijk zijn er nu al subsidiemogelijkheden voor het aanschaffen van een warmtepomp of het isoleren van het dak, de muren en de vloer. De overheidswebsite Verbeterjehuis.nl bevat de huidige subsidieregelingen per gemeente. Ook voor beheerders van een VvE geeft de site een overzicht aan mogelijke subsidies.

Prinsjesdag en woningen in het algemeen

Op Prinsjesdag zijn meer plannen over wonen gepresenteerd De belangrijkste zijn:

 • 1 miljard voor de bouw van extra woningen
  De komende 10 jaar wordt er jaarlijks 100 miljoen euro begroot om woningbouw te stimuleren. De in totaal 1 miljard moet gemeenten helpen om te bouwen waar dat anders niet rendabel is. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van vervuilde bouwgrond. Overigens is in 2019 hetzelfde bedrag ook al in de woningmarkt gestoken, wat destijds als een 'Woningbouwimpuls' werd betiteld. 
 • Lager overdrachtsbelastingtarief bij onvoorziene omstandigheden
  Stel uw klant koopt een woning voor eigen gebruik, maar moet na het tekenen van het voorlopig koopcontract andere woonruimte zoeken. Bijvoorbeeld na een overlijden of scheiding. In principe zou er in die situatie 8% overdrachtsbelasting betaald moeten worden omdat de aangekochte woning niet het eigen hoofdverblijf is. In uitzonderingsgevallen kan 2% gelden. 
 • Wijzigingen eigenwoningregeling
  De eigenwoningregeling wordt op de volgende onderdelen aangepast: de eigenwoningreserve, de aflossingsstand, de eigenwoningschuld.  Doel van de wijziging is het voorkomen van onbedoelde begrenzing van hypotheekrenteaftrek. Zo krijgen partners bijvoorbeeld niet meer automatisch de eigenwoningreserve, aflossingsstand of eigenwoningschuld van de overleden partner.

Duurzaam woongemak van Centraal Beheer

Centraal Beheer ontwikkelt steeds meer diensten die het leven makkelijker maken. Met Duurzaam Woongemak helpen we met het verduurzamen van de woning. Wij ontzorgen uw klant bij het plaatsen van zonnepanelen, vloer- en spouwmuurisolatie. Dit doen we samen met betrouwbare partners.
duurzaam-woongemak