Nieuwe woonwensen door corona

Nieuwe woonwensen

Door corona zijn we meer dan ooit thuis

Door het coronavirus zijn de meeste Nederlanders meer thuis dan ooit. 78% is zijn huis anders gaan gebruiken in coronatijd. Dit heeft bij meer dan de helft van Nederland geleid tot nieuwe woonwensen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeks­bureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer onder 1405 respondenten. Veel nieuwe woonbehoeften blijken blijvend. 
Een fijn thuis is van grote waarde, dat heeft afgelopen jaar wel bewezen. Door de corona­maatregelen zijn veel Nederlanders meer thuis gebleven. Bijna acht op de tien Nederlanders geeft aan dat zij hun huis anders zijn gaan gebruiken. Bij jongeren tot 34 jaar is dit effect het sterkst (87%). De helft van Nederland is gaan thuiswerken, maar er wordt ook meer thuis gedineerd en geborreld (33%) en thuis gesport (27%).

Nieuwe woon­behoeften leiden vaak tot aanpassingen in huis

Dit veranderde gebruik heeft bij meer dan de helft van de Nederlanders geleid tot andere woonwensen. Een extra kamer is de grootste wens. Vooral gezinnen met kinderen snakken naar een aparte werk- of hobbykamer en naar meer rust. Bij 55+’ers is de behoefte aan nieuwe meubels het grootst.

Bijna twee derde van de mensen met nieuwe woon­behoeften heeft ook daadwerkelijk aanpassingen in huis gedaan of is het van plan. Van verhuizen (12%), verbouwen (17%) tot de meest populaire ingreep: het opnieuw inrichten van het huis (26%). Ook greep 11% van de Nederlanders de corona­periode aan om hun huis te verduurzamen. Vorig jaar zag Centraal Beheer al in een eerder onderzoek dat 40% van de Nederlanders hun vakantiegeld besteedde aan hun woning, waaronder door te investeren in verduurzaming.

Wat blijven we thuis doen?

Nu het vaccinatie­traject vordert vroegen we Nederlanders ook naar hun verwachtingen van de periode na corona. Veel nieuwe woon­behoeften blijken blijvend. Bijna een derde van de respondenten verwacht na corona meer thuis te werken dan voor de pandemie. Thuis sporten zien mensen als een noodzakelijk kwaad: de grote meerderheid gaat straks weer terug naar het sportveld, het clubhuis of de sportschool. Goede voornemens genoeg voor na corona: we willen meer blijven wandelen dan voorheen (46%), meer tijd met ons gezin en familie doorbrengen (19%) en juist minder aan sociale verplichtingen (21%). Een kwart van de Nederlanders wil graag het huis opgeruimd houden.

Trends in stroom­versnelling

Marteyn Roose, directeur Particulieren bij Centraal Beheer, reageert: ‘Wij kijken continu naar de behoeften van onze klanten en hoe we met passende oplossingen hun wensen kunnen helpen realiseren. Bijvoorbeeld met de financiering van een verbouwing, isolatie van hun woning of hulp bij een klus in huis. Dit onderzoek naar veranderde woonbehoeften bevestigt het beeld dat wij al langer zagen ontstaan. Mensen combineren steeds meer functies in en om het huis. En vinden gemak daarbij in toenemende mate belangrijk. Ook de wens om te verduurzamen neemt toe. Corona heeft deze trends duidelijk in een stroom­versnelling gebracht.’

Contact met Centraal Beheer

Neem gerust contact op met uw account­manager. Of volg ons op LinkedIn via Centraal Beheer Adviseurs.
Lees alle nieuwsberichten