Waardevast­stelling

VvE Meerkeuzepolis

Het vaststellen van de juiste herbouwwaarde is vaak lastig en ingewikkeld. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het appartementencomplex vanaf de grond weer in de oorspronkelijke staat op te bouwen. Wanneer de herbouwwaarde niet goed is vastgesteld, kunnen de gevolgen van een calamiteit als brand schrijnend zijn.

Een voorbeeld

Een VvE had het appartementencomplex verzekerd voor € 1.500.000,-. Door een forse brand liep het complex schade op van € 400.000,-. De schade-expert stelde vast dat de herbouwwaarde voor de brand € 2.500.000,- bedroeg. De VvE was dus voor € 1.000.000,- onderverzekerd. De schade wordt dan naar rato uitgekeerd. Hierdoor kreeg de VvE: € 1.500.000,-/€ 2.500.000 x € 400.000,- = € 240.000,-, terwijl de totale schade € 400.000,- bedroeg. Het verschil van € 160.000,- moesten de eigenaars zelf ophoesten.

Hieronder ziet u de mogelijkheden om de herbouwwaarde vast te stellen op een rij:

De VvE stelt zelf de waarde vast met hulp van een bouwkundige of aannemer die hier ervaring mee heeft. De VvE geeft deze herbouwwaarde dan door aan de verzekeraar.

Uw VvE kiest ervoor het appartementencomplex te laten taxeren. Als uw VvE de Brand-/opstalverzekering sluit uit de VvE Meerkeuzepolis van Centraal Beheer Achmea, dan bieden we taxaties tegen aantrekkelijke tarieven. Om de feitelijke herbouwwaarde vast te stellen heeft Centraal Beheer Achmea een afspraak gemaakt met taxatiebureaus. Deze taxeren een appartementencomplex voor een gereduceerde prijs van
€ 25,- (inclusief btw) per appartement, met een minimum van € 325,- (inclusief btw) per rapport. Met het vaststellen van de herbouwwaarde heeft uw VvE zes jaar lang garantie tegen onderverzekering.

Kiest uw VvE voor de Brand-/opstalverzekering dan is het onder bepaalde voorwaarden zelfs mogelijk de ‘garantie geen onderverzekering’ te sluiten zonder taxatie. De Brand-/opstalverzekering van Centraal Beheer Achmea biedt de aantrekkelijke optie ‘Garantie geen onderverzekering’. Onder een aantal voorwaarden hoeft daarvoor dan zelfs geen taxatie te worden uitgevoerd:

  • het appartementencomplex bestaat uit maximaal tien appartementen;
  • ieder appartement heeft een dekking tot maximaal € 350.000,- op basis van de herbouwwaarde;
  • in het appartementencomplex zijn geen commerciële ruimtes aanwezig.

Ook als uw VvE niet aan deze omschrijving voldoet kan uw vereniging profiteren van deze garantieregeling. U kunt deze regeling dan bijsluiten nadat uw VvE een taxatie heeft laten uitvoeren. Speciaal hiervoor heeft Centraal Beheer Achmea prijsafspraken gemaakt met taxatiebureaus. U profiteert dan van een aantrekkelijk, gereduceerd taxatietarief.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze taxatieregeling, de aantrekkelijke regeling ‘Garantie geen onderverzekering’ of over de voordelen van de VvE Meerkeuzepolis? Neemt u dan contact op met de specialisten van de VvE-desk. U kunt hen bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur. Het telefoonnummer is (055) 579 8115. Of laat u terugbellen.