Veelgestelde vragen

Uitvaartverzekering

Heeft u een vraag over de Uitvaartverzekering? Hieronder vindt u de antwoorden op de vragen die wij vaak horen. Staat uw vraag er niet bij? Bel dan gerust onze Klantenservice: (055) 579 8181.

Uw Uitvaartverzekering keert een bedrag uit direct na overlijden. Daarmee kunnen uw nabestaanden een uitvaart regelen die bij u past. Uw nabestaanden mogen zelf bepalen waarvoor ze de uitkering gebruiken. En op een mooie manier afscheid van u nemen zonder zich zorgen te maken over de kosten.

Een uitvaart kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Er zijn bepaalde basiskosten, maar de meeste kosten zijn afhankelijk van uw wensen. Ook kunnen de prijzen per uitvaartondernemer verschillen. Gebruik de Uitvaartkostenmeter om de globale kosten voor een uitvaart te berekenen.

U kunt alleen uw verzekerd bedrag verhogen als u nog premie betaalt voor uw Uitvaartverzekering. Heeft u eenmalig een bedrag (koopsom) gestort of is uw polis premievrij (gemaakt)? Dan kunt u het verzekerd bedrag niet verhogen.

U mag dit één keer per verzekeringsjaar doen met een bedrag van minimaal € 1.000,- en maximaal € 2.500,-. Het totale verzekerd bedrag is dan maximaal € 15.000,-. Een verzekeringsjaar start ieder jaar op dezelfde dag als de dag waarop de verzekering is gestart. Startte uw verzekering bijvoorbeeld op 1 mei 2003? Dan loopt ieder verzekeringsjaar van 1 mei tot 1 mei. Elke verhoging leidt tot een hogere premie.

Bel ons via (055) 579 81 81 als u het verzekerd bedrag wilt verhogen. U hoort dan direct wat dit voor uw premie betekent. Ook hoort u dan welke voorwaarden gelden bij een verhoging van het verzekerd bedrag.

De premie van uw Uitvaartverzekering is niet fiscaal aftrekbaar. Wel is de Uitvaartverzekering een kapitaalverzekering. Bedraagt het verzekerde bedrag van uw polis (samen met eventuele andere uitvaartpolissen) niet meer dan € 6.859,- (2014)? Dan is de waarde van uw polis(sen) volledig vrijgesteld in box 3. U hoeft de waarde van de polis(sen) dan niet als vermogen op te geven bij uw belastingaangifte.

Wilt u geen premie meer betalen voor uw Uitvaartverzekering? Dan kan de verzekering misschien nog tegen een lager verzekerd bedrag doorlopen. Dit hangt af van de waarde die u al heeft opgebouwd. Deze waarde moet hoog genoeg zijn om minstens € 1.000,- te verzekeren.

De premievrije waarde vindt u op het overzicht die u bij de polis ontving. Wij rekenen geen kosten voor het premievrij maken van uw verzekering.

Ga dan naar het formulier Afkoop Uitvaartverzekering.

Na ontvangst van het formulier maken wij maken de polis premievrij. U ontvangt dan een gewijzigde polis van ons met een lager verzekerd kapitaal. Uiteraard stoppen wij ook de incasso van de premie.

Houd rekening met een verwerkingstijd van ongeveer 14 dagen.

De Uitvaartverzekering keert een bedrag uit wanneer de verzekerde overlijdt. Dit bedrag is bedoeld om de uitvaart te regelen. Beëindigt u de verzekering? Dan stopt de verzekering en deze keert dan geen bedrag meer uit bij overlijden. De nabestaanden moeten de kosten van de uitvaart dan uit eigen middelen betalen.

Wilt u weten wat de kosten zijn van een uitvaart die voldoet aan uw wensen? Maak dan gebruik van de Uitvaartkostenmeter.

In plaats van de verzekering beëindigen, zou u ook de premiebetaling kunnen stoppen.

Overweegt u elders een verzekering af te sluiten? Houdt u er dan rekening mee dat u meestal opnieuw om gezondheidswaarborgen wordt gevraagd.

Als u uw verzekering wilt afkopen, ga dan naar het formulier Afkoop Uitvaartverzekering. Ook moet u een kopie van uw geldige paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs) meesturen.

Wij keren de afkoopwaarde uit als wij alle benodigde gegevens hebben ontvangen. In uw productvoorwaarden staat meer informatie over het afkopen van de polis en welke voorwaarden daarbij gelden.

De afkoopwaarde vindt u op het afkoopwaardeoverzicht dat u bij de polis heeft ontvangen. Wij rekenen geen kosten voor afkoop.

Houd rekening met een verwerkingstijd van ongeveer 14 dagen.

Soms zijn er bijzondere omstandigheden waardoor u uw Uitvaartverzekering niet kunt afkopen of eerst een andere partij toestemming moet vragen. Dit geldt bijvoorbeeld bij faillissement, bewindvoering of beslaglegging. Neem in dat geval gewoon even contact met ons op.