Wat is een vrijwaringsbewijs?

En hoe ziet een vrijwaringsbewijs van een auto eruit?

Met een vrijwaringsbewijs bewijst u dat uw auto is verkocht. De auto staat niet meer op uw naam. Een vrijwaringsbewijs heeft niet 1 vaste vorm of kleur. Bij het postkantoor krijgt u vaak een geprint bonnetje. Bij de autodealer krijgt u het vrijwaringsbewijs van uw auto steeds vaker digitaal. Met het vrijwaringsbewijs kunt u uw autoverzekering opzeggen.

  • U heeft een vrijwaringsbewijs nodig als u uw auto verkoopt.
  • Met het vrijwaringsbewijs laat u zien dat de auto niet meer op uw naam staat.
  • Het vrijwaringsbewijs van de auto bestaat in verschillende vormen.

Vrijwaringsbewijs auto

Als u uw auto aan iemand verkoopt, moet u deze overschrijven. Dit kan bij een PostNL-postkantoor. Of bij een RDW-erkende dealer. RDW is een afkorting van Rijksdienst voor Wegverkeer. Om de auto over te schrijven heeft u uw kentekenbewijs nodig. Maar ook uw legitimatiebewijs, de tenaamstellingscode en een overschrijvingsbewijs. Zijn alle gegevens gecheckt? Dan krijgt u van het PostNL-kantoor of de dealer het vrijwaringsbewijs van de auto.

Vrijwaringsbewijs bewaren

Bewaar uw vrijwaringsbewijs van uw auto altijd goed. Doe het vrijwaringsbewijs in een speciale map bijvoorbeeld. Zo voorkomt u dat er later verkeersboetes bij u op de mat vallen. Of dat u nog de autoverzekering, wegenbelasting en APK moet betalen. Hoe lang u uw vrijwaringsbewijs bewaren moet? Dat is niet wettelijk vastgelegd. Toch is het verstandig om het vrijwaringsbewijs van uw auto een aantal jaren te bewaren.

Vrijwaringsbewijs kwijt

Bent u het vrijwaringsbewijs kwijt? Dat is vervelend. Het RDW geeft het vrijwaringsbewijs van de auto maar 1 keer. Gelukkig kunt u wel bij het RDW uw eigen gegevens inzien wanneer u het vrijwaringsbewijs kwijt bent. Zowel digitaal als schriftelijk. In dit overzicht ziet u welke auto’s er de afgelopen 9 jaar op uw naam stonden. Zo toont u aan dat een auto niet meer op uw naam staat. Let op: het opvragen van het overzicht kost geld.

Handig om te weten

Kies de Autoverzekering die bij u past

Bij ons kunt u kiezen uit 3 Autoverzekeringen. WA, WA+ en All Risk.

Andere auto verzekeren

Wij helpen u graag om uw nieuwe of 2e auto te verzekeren. Voor uw 2e auto krijgt u dezelfde korting als voor uw 1e auto.

Is uw schade niet verzekerd?

Wees geen dief van uw eigen portemonnee. Vergelijk schadeherstellers in uw buurt.

Op www.vanatotzekerheid.nl leest u meer over verzekeringen. Of kijk op www.wijzeringeldzaken.nl. Op deze 2 websites vindt u heldere, praktische en onafhankelijke informatie.

Bekijk uw premie Auto verzekeren