Uw auto kuis en pluis: grootmoeders tips

Hoe deed oma dat toch altijd; een auto die immer naar nieuw, danwel snoepjes rook. En niet naar ingedroogde pizza of natte hond. Blinken deed ie ook, dat autootje. En denk maar niet dat oma ook maar één zuurverdiende cent uitgaf aan de wasstraat. Nee, dat was voor luie types. Welnu, zo moeilijk was dat nu ook weer niet…

Vocht in de auto: muf en slecht zicht

Vocht in de auto zorgt niet alleen voor beslagen ramen, maar ook voor een muffige geur. Daar heb je een aantal oplossingen voor: vochtvreters in de auto, bijvoorbeeld. Maar een goedkopere oplossing is zout of kattengrit in een pantykousje.

Frisse wind door je auto

Andere vieze geuren in de auto verhelp je door, om te beginnen, de auto goed schoon te maken. Vlekken haal je uit de bekleding met bijvoorbeeld schoonmaakazijn of Vanish. Vervolgens hangen veel mensen zo’n luchtverfrisser in de auto. Maar sommigen vinden het te sterk ruiken. In dat geval zijn wasdrogerdoekjes een uitkomst. Verstop er een paar onder stoel of bank, dat geeft een subtiele geur af.

Als de stank dan nog niet weg is: stoffen bekleding kun je eventueel nabehandelen met producten als Febreze (een spray). En als dat niet helpt, spuit dan wat met water verdund schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld bleekwater of dettol – ongeveer 1 op 10 met water) in het roostertje van de luchtinlaat. De luchtinlaat vind je meestal onder de motorkap, net onder de voorruit. Spuit wat (niet teveel!) in de roosters terwijl de ventilator aanstaat. Zo reinig je het hele luchtkanaal. Rokers kunnen de stank uit de asbak aanpakken met koffieprut. Dat absorbeert de geur.

De autoverzekering van Centraal Beheer

Goed verzekerd op weg!

  • 3 jaar uw aanschafprijs terug bij total loss en diefstal. Bij WA+ of All Risk.
  • Gratis vervangend vervoer als u kiest voor reparatie door een garage uit ons netwerk.
  • Uitmuntende 24/7 service en schadeafhandeling.
Bereken uw premie zonder kenteken

Zonnebra- eh.. bankbekleding

Lederen bekleding onderhoudt u met een halve emmer warm water en een scheut oude zonnebrandolie. Doop de spons erin en wring hem flink uit, de bekleding mag niet te nat worden. Diezelfde olie, maar dan niet verdund, kunt u overigens ook gebruiken voor dof geworden bumpers. Hebt u liever iets geurloos, gebruik dan paraffine olie.

Laat de regen het werk doen

Autowassen is ideaal is tussen twee regenbuien. De ene weekt voor, de ander spoelt na. En hij droogt nog streeploos op ook. Naspoelen met glansspoelmiddel voor de vaatwasser werkt ook fantastisch: nadrogen hoeft niet, de auto droogt diepglanzend op.

Kamikaze insecten

De voorruit schoonmaken is niet altijd even makkelijk vanwege de massaal gesneuvelde insecten die erop aangekoekt zitten. Deze haal je er makkelijk af door een sinaasappelnetje om de spons te doen. Even voorweken door er een natte doek op te leggen is ook een prima methode.

Cola? Inderdaad: cola

Bandenreiniger kunt u voor een lieve duit in de winkel kopen, maar cola werkt ook prima. Net als thinner, dat lost een héél dun laagje van de band op, met alle viezigheid van dien. De banden zien er daarna als nieuw uit. Maar pas op, thinner lost ook autolak op, dus het mag de auto zelf niet raken.

Tandpasta? Ja: tandpasta

Kleine, oppervlakkige krasjes zijn makkelijk te verwijderen met tandpasta op een doek. Wrijf de kras voorzichtig in en ga er daarna met een schone doek overheen. In tandpasta zit een heel licht schuurmiddel: niet schadelijk voor de lak, maar voldoende om een krasje mee weg te poetsen. Let wel: doe het met beleid en hou het bij kleine krasjes - anders loopt u het risico op doffe plekken. Gebruik voor grotere oppervlakken bijvoorbeeld commandant no. 4 en behandel het na met iets als turtle wax. Dat is een stuk duurder, maar het is er speciaal voor gemaakt.