Lage spaarrente

Lage spaarrente en meer over de mogelijkheden

De spaarrente is nog nooit zo laag geweest. Hoe komt dat eigenlijk? Sparen blijft belangrijk. Het is veilig. En weet u wat u verder met uw spaargeld kunt doen? Ook geven we antwoord op veelgestelde vragen over lage rente. 

Waarom is de rente zo laag en zelfs negatief? 

Met spaargeld verstrekken banken leningen, bijvoorbeeld hypotheken. Banken lenen niet al het geld uit. Spaarders kunnen hun geld namelijk ook weer opnemen. Daarom bewaren banken een flink deel van het spaargeld bij de Europese Centrale Bank (ECB). Over dit geld betalen banken sinds 2014 een negatieve rente. 

Meer weten over hoe wij de hoogte van onze rente bepalen?

De instroom van spaargeld is op dit moment te groot. Het bedrag aan rente dat wij aan de ECB betalen stijgt hierdoor hard. Een deel van de kosten die wij aan de ECB betalen, rekenen we door aan onze klanten.

Positieve rente op de RentePlús Rekening voor tegoed vanaf € 100.000
Vanaf 30 september 2022 berekenen wij een rente van 0,20% over het deel van het tegoed vanaf € 100.000 op de RentePlús Rekening. Dit geldt voor het saldo per RentePlús Rekening.

Wat kunt u nog meer met uw spaargeld doen?

Sparen blijft belangrijk. Maar weet u wat u verder met uw spaargeld kunt doen? We hebben een paar ideeën voor u.

Sparen is veilig en zorgt voor een buffer

Ook al is de rente laag, het is altijd verstandig om geld apart te zetten voor financiële tegenvallers. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of voor reparaties aan de auto. Uw totale spaargeld bij Centraal Beheer is gegarandeerd tot € 100.000 per persoon door het Deposito­garantie­stelsel.

Een vaste rente met onze RenteVast Rekening 

Heeft u al een RentePlús Rekening bij Centraal Beheer? Dan kunt u uw geld ook een tijdje opzijzetten tegen een vaste rente op onze RenteVast Rekening. U heeft dan de zekerheid van een vaste rente tijdens de hele looptijd. U kunt inleggen vanaf € 500. Uw spaargeld staat in een deposito wel een tijdje vast, u kunt niet zomaar geld opnemen. Er zijn geen kosten verbonden aan het openen van een RenteVast Rekening.

Spaar nu belastingvriendelijk voor later

Met Extra Pensioen Sparen spaart u belastingvriendelijk voor een aanvulling op uw AOW of op uw pensioen. Extra Pensioen Sparen is een bank­spaar­product waarmee u uw lijfrente opbouwt. U zet geld opzij voor later. Over uw spaartegoed ontvangt u rente.

Beleggen

Beleggen levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. Beleggen kost wel geld. En uw belegging kan ook minder waard worden. U kunt uw risico’s beper­ken door uw beleggingen te spreiden. Dat kan door verschillende beleg­gings­soorten te mixen. Bij Centraal Beheer is deze mix al voor u gemaakt. In onze mixfondsen zitten namelijk verschillende soorten beleg­gingen met verschillende risico’s. Onze beleggingsexperts houden uw beleggingen voor u in de gaten. 

Los uw hypotheek of andere schulden af

De rente op een hypotheek of een andere schuld is vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. Daarom kunt u denken aan extra aflossen. Zo dalen de maandlasten en dat merkt u meteen in uw portemonnee. Daar komt bij dat u ook minder kans heeft op een restschuld als u uw huis in de toekomst verkoopt.

Maak uw huis duurzamer

Met een lagere energierekening houdt u meer geld in uw portemonnee. Dus kijk waar u energie kunt besparen. En waar u zelf energie kunt opwekken. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of aan het isoleren van uw huis. Dat scheelt in de stookkosten. Of misschien zijn zonnepanelen interessant voor u.

Veelgestelde vragen

 • U mag maximaal 2 RentePlús Rekeningen op uw naam hebben.
 • Nee, negatieve rente over spaartegoed is niet aftrekbaar in de belastingaangifte. De Nederlandse inkomstenbelasting houdt geen rekening met het werkelijke behaalde positieve of negatieve rendement. In plaats daarvan wordt uitgegaan van een verondersteld (forfaitair) rendement. Hoeveel vermogen u heeft, bepaalt met welk rendement de Belastingdienst rekent.
 • We schrijven de rente maandelijks bij of af. Dat doen we na afloop van een maand, steeds op de 2e dag van de maand.

Hieronder geven we 2 voorbeelden van de berekening van de rente bij een saldo vanaf € 100.000,-. 1 voorbeeld met positieve én negatieve rente. En 1 voorbeeld met alleen negatieve rente. 

 • Voorbeeld 1:
  Tot € 100.000,- rente 0,00%. Vanaf € 100.000,- rente -0,50%.
  Er staat het hele jaar € 120.000,- op de RentePlús Rekening. 
  Over het saldo tot € 100.000,- ontvangt u geen rente. 
  U betaalt over het restant per jaar € 20.000,-*-0,50% = € 100,- aan rente.

 • Voorbeeld 2:
  Tot € 100.000,- rente 0,01%. Vanaf € 100.000,- rente -0,50%.
  Er staat het hele jaar € 120.000,- op de RentePlús Rekening. 
  Over het saldo tot € 100.000,- ontvangt u 0,01% rente.
  U ontvangt per jaar € 100.000,-*0,01% = € 10,- aan rente. 
  U betaalt over het restant per jaar € 20.000,-*-0,50% = € 100,- aan rente. 
  De positieve en negatieve rente verrekenen wij.
  In dit voorbeeld betaalt u € 90,- aan rente. 
In Mijn Centraal Beheer en de app ziet u iedere maand de rente.
 • Wij berekenen de rente per dag. Stort u geld? Dan berekenen we de rente vanaf de dag dat het geld op de RentePlús Rekening staat. Neemt u geld op? Neemt u geld op? Dan berekenen we de rente tot en met de dag dat het geld van de RentePlús Rekening wordt afgeboekt.
 • Wij berekenen de rente per dag. We berekenen de rente vanaf de dag dat het geld van de RenteVast Rekening weer op de RentePlús Rekening staat.
 • We schrijven de rente maandelijks bij of af. Dat doen we na afloop van een maand, steeds op de 2e dag van de maand.
 • Het rentepercentage en de staffels (grensbedragen) gelden per rekening. 
 • De grens kan veranderen. We informeren onze klanten hier vooraf over.
 • De rente is variabel. Dat betekent dat wij de rente mogen wijzigen. Dat kan een verlaging zijn, maar ook een verhoging. We informeren onze klanten hier vooraf over. Verschillende factoren bepalen hoe de variabele rente zich gaat ontwikkelen. 

Lees meer

De spaarrente is laag

Waarom is de rente zo laag? 

De spaarrente is nog nooit zo laag geweest. Hoe komt dat eigenlijk?

spaarrente

Lage rente? Ik haal m’n geld van de bank 

Denkt u erover om uw geld thuis te bewaren? Dan is het handig dat u dit weet.

Wat doet u met uw spaargeld?

Lage rente? Dit kunt u doen met spaargeld

Weet u wat u verder met uw spaargeld kunt doen? We hebben 8 ideeën voor u.