Voogdij bij overlijden

Wie zorgt er voor uw kinderen?

Hoera! Een zoon of dochter! Bij een geboorte eet u natuurlijk graag beschuit met muisjes. En maakt u leuke plannen voor de toekomst. Maar sta ook eens stil bij zaken waar u liever niet aan denkt. Zoals wie er voor uw kind zorgt als u er niet meer bent. Want zo’n belangrijke beslissing laat u liever niet aan de rechter over.

Ouderlijk gezag: zo is het in de wet geregeld

Heeft u een partner en heeft u samen het ouderlijk gezag? En komt 1 van u te overlijden? Dan heeft de andere ouder automatisch in zijn of haar eentje het gezag over de kinderen. Dit is in de wet zo geregeld.

Voogdij bij overlijden van beide ouders kunt u zelf regelen

Is er geen partner die samen met u het gezag heeft over de kinderen? Of overlijdt u allebei? Dan is er in de wet niets geregeld wie er voor uw kind zorgt. In dat geval bekijkt de rechter de situatie en beslist wie er in de naaste omgeving voor het kind kan en wil zorgen. Natuurlijk wilt u dit liever zelf bepalen. U regelt het eenvoudig via het gezagsregister of uw testament.

Een digitale aanvraag via het gezagsregister is gratis

Via een online formulier geeft u aan wie u als voogd aanwijst als u en uw eventuele partner overlijden. Binnen 2 weken krijgt u een uittreksel van het gezagsregister. U legt de voogdij per kind vast. Dus komt er een kleintje bij? Denk er dan aan om dit in het gezagsregister aan te passen. De online registratie is gratis en openbaar. Iedereen kan dus opvragen wie de voogd van uw kinderen wordt. In het gezagsregister legt u alleen uw keuze voor een voogd vast. Persoonlijke afspraken en wensen over bijvoorbeeld opvoeding kunt u hierin dus niet meenemen. Dat kan wel in een testament.

Voogdij vastleggen in uw testament gaat via de notaris

Wijst u een voogd aan in uw testament? Dan betaalt u hiervoor kosten aan de notaris. Deze kosten verschillen per notaris. De benoeming in het testament is niet openbaar, dus niet zichtbaar voor anderen. U kunt in uw testament ook meteen de voogdij voor kinderen regelen die nog niet zijn geboren. Ook andere belangrijke zaken kunt u in uw testament opnemen. Bijvoorbeeld wensen over de opvoeding, schoolkeuze en afspraken over het beheer van de erfenis.

Voogdij regelen: bespreek samen de belangrijke zaken

U en uw eventuele partner bepalen zelf wie u als voogd aanwijst. Dit kan een familielid zijn. Of een goede vriend of vriendin. Weet u wie er voor uw kinderen zorgt als u er niet meer bent? Bespreek dit dan goed met de persoon die u als voogd in gedachten heeft. Wat houdt voogdij eigenlijk in? En wat zijn uw wensen over bijvoorbeeld opvoeding of normen en waarden? En hoe ziet de ander dit? Zorgen voor de kinderen van iemand anders is namelijk een belangrijke taak en een grote verantwoordelijkheid.

U kunt de voogdij tussentijds altijd aanpassen

Heeft u een voogd gekozen, maar wilt u dit aanpassen? Dat kan op elk gewenst moment. Wijzig dit dan wel in het gezagsregister of het testament. En bespreek dit met alle betrokkenen. Dat kan vervelende situaties in de toekomst voorkomen.

Bij overlijden overlegt de rechter met de aangewezen voogd

Bij overlijden van beide ouders bekijkt de rechter wie u als voogd heeft aangewezen. De aangewezen voogd hoeft dan pas écht te beslissen of hij voor uw kind wil en kan zorgen.

Samen aan de toekomst denken

Plannen maken: dat betekent samen aan de toekomst denken. Ook aan de minder leuke kanten, zoals de voogdij over uw kinderen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een kind alleen achterblijft. Maar voogdij kunt u snel en eenvoudig regelen. En leidt vaak tot mooie gesprekken met familie of vrienden. Bovendien geeft het een gerust gevoel. Zodat u weer lekker kunt genieten van deze mooie tijd in uw leven.

Dit is een samenvatting van de meest voorkomende situaties. Op de site van Rijksoverheid vindt u meer informatie.