Een klusser kijkt naar de verbouwing in huis

Het plan voor de verbouwing

Het verbouwplan

De voorbereiding begint

De knoop is doorgehakt. U gaat verbouwen. Een goed verbouwplan helpt enorm! U krijgt daarmee een goed overzicht van uw verbouwing. Het geeft u inzicht in het doel, de kosten en de planning.

Wie kan u beter tips geven over een verbouwplan dan een aannemer? Dit zijn de onderdelen van het plan. Aannemer Willem van Engeland uit Apeldoorn geeft er handige tips bij.

Het verbouwplan in 5 stappen

In deze stap omschrijft u het doel van de verbouwing. U beantwoordt de vraag ‘Wat moet er gebeuren?’ en ‘Wat wilt u bereiken?’

Stel, u wilt graag een nieuwe badkamer. Wat ziet u als eindresultaat? Bijvoorbeeld: een lichte badkamer, die makkelijk schoon te maken is. Met duurzame materialen. En in kleuren die niet snel vervelen. Ruimte om handdoeken en toiletspullen op te bergen. Geen bad meer, maar een douche. En een dubbele wastafel.

Wat ervoor moet gebeuren: de oude badkamer slopen, leidingen verleggen, enzovoort.

Tip van Willem:

'Schrijf heel duidelijk op wat u precies wilt. Zoek naar voorbeelden die u aanspreken. Dat kan via internet. Maak bijvoorbeeld een gezamenlijk bord op Pinterest. Wilt u een aanbouw? Vraag eens rond of buren of bekenden al zo’n soort verbouwing hebben gedaan. U mag vast even binnenkijken.
Maak uw plan voordat u vakmensen uitnodigt of in gesprek gaat met een aannemer. Zonder plan gaan ideeën en aanbiedingen alle kanten op.'
Na stap 1 heeft u een indruk van het eindresultaat. Dat gaat u in deze stap nog verder uitwerken. Vooral bij een grotere verbouwing is dit belangrijk. Bijvoorbeeld als u meerdere ruimtes in 1 keer verbouwt.

Schrijf voor elke ruimte op wat er moet gebeuren. Omschrijf welke materialen u wilt gebruiken. Hoe gaat u de doelen uit stap 1 bereiken? Dit kunt u natuurlijk bespreken met de vakmensen die de klus uitvoeren. Of met uw aannemer.

Tip van Willem:

'Hoe beter u in kaart brengt wat u wilt, hoe makkelijker het is om met een aannemer of andere vakmensen een plan te maken. En een goede prijsinschatting te krijgen. Sommige klanten gebruiken een moodboard. Dat maakt het makkelijk om te praten over de gewenste stijl.'
Een bouwtekening helpt om uw plannen te vertalen naar de ruimte. U kunt zo passen en meten of uw veranderingen mogelijk zijn in de ruimte. U komt vaak een heel eind met bestaande tekeningen van de woning. Soms is het slim om een architect of bouwkundig tekenaar in te schakelen. En een aannemer kan u ook helpen. Met de bouwtekening kunt u gaan puzzelen om de beste indeling te krijgen. Daarna zet u de definitieve indeling in het verbouwplan.

Controleer alle afmetingen goed. Is het mogelijk om iets na te meten? Doe dat altijd. Werk niet alleen vanaf de plattegrond van het huis. Een foutje in de berekening is zo gemaakt. En dan zit u met een te kort aanrechtblad.

U kunt zelf voordat de verbouwing begint een kostenplaatje maken. Op internet zijn vaak tarieven te vinden en ziet u ook wat vergelijkbare verbouwingen kosten. Maar gaat het echt van start? Laat dan ook de aannemer of een andere expert een kostenplaatje maken. Daarmee heeft u alle kosten in detail op een rij. Pakt een onderdeel te duur uit? Dan kijkt u samen welke oplossingen er zijn.

Denk in uw plan in elk geval aan kosten voor:

  • Materialen
  • Uren/arbeidsloon van vakmensen 
  • Vergunningen
  • Gehuurde of gekochte bouw­benodigd­heden (bijv. container of bouw­stofzuiger)

Wie ooit al verbouwd heeft, weet dat er vaak onverwachte kosten zijn. Bijvoorbeeld omdat u toch een duurder materiaal kiest. Of omdat er wat extra werk is. Houd daar in het budget alvast rekening mee. Neem een deel ‘onvoorziene kosten’ op. Het Nibud adviseert om 5% voor onvoorziene kosten te reserveren.

Hoe gaat u het betalen?

Regel de financiering voor de verbouwing op tijd. Doet u het met spaargeld of vanuit uw hypotheek? Zorg dat dit vooraf goed geregeld is. Zodat het geld beschikbaar is zodra de eerste rekeningen komen.

Gaat u verbouwen met een bouwdepot? U mag niet alle kosten betalen uit het bouwdepot. Houd dit overzichtelijk door in het kostenoverzicht alvast te zetten of iets uit het bouwdepot wordt betaald.

Tip van Willem:

'Wij zien vaak dat mensen het budget niet goed inschatten. Vaak zitten ze veel te laag. Ze realiseren zich vaak niet wat er bijvoorbeeld allemaal bij komt kijken. Denk aan een uitbouw. Het zijn niet alleen de kosten voor de aanbouw van de extra meters. Maar ook de kosten voor de aanleg van elektra, de vloer en bijvoorbeeld gordijnen komen erbij. Laat daarom ook een expert of iemand met verbouwervaring eens naar uw plan kijken.

Het is qua kosten niet altijd mogelijk om alles wat u wilt in 1 keer te doen. Een gedetailleerd kostenplaatje helpt om slimme keuzes te maken.'

De liefhebber van lijstjes en actiepunten kan hier zijn ei helemaal kwijt. Bent u iets minder planmatig? Maak in elk geval een weekindeling voor de verbouwing. Stem die af met de aannemer of vakmensen.

Houd in de planning rekening met opvolgende werkzaamheden. Loopt er iets uit? Dan moet een andere taak misschien uitgesteld worden. Neem daarom – net als in het budget – wat reserve op.

Vergeet niet om vergunningen te checken

Op omgevingsloket.nl ziet u makkelijk welke vergunningen nodig zijn voor de verbouwing. Houd er in de planning rekening mee. Goedkeuring van een aanvraag kan 8 weken tot 6 maanden duren.