Kosten en opbrengst gasvrij wonen

Aardgas gaat het huis uit. In 2050 moeten alle huizen in Nederland aardgasvrij zijn. Elke huiseigenaar krijgt hiermee te maken. Wil je je huis klaarstomen voor gasvrij wonen? Bekijk de kosten en wat het je oplevert.

De kosten van gasvrij wonen

Er zijn verschillende maatregelen nodig om een huis gasvrij te maken. De kosten zijn afhankelijk van het bouwjaar en de staat van het huis. Dit zijn kosten die je kunt tegenkomen:

Gasvrij wonen lukt niet als het huis slecht geïsoleerd is. Als de isolatie goed is, hoeft er minder verwarmd te worden. Denk daarbij ook aan isolatieglas. Er zijn verschillende soorten isolatie. De kosten voor muur-, dak- en vloerisolatie zijn onder andere afhankelijk van het woonoppervlak.

Via de online scan kun je een kostenberekening maken voor je eigen situatie.

De cv-ketel werkt op gas. Via de cv-ketel worden de radiatoren verwarmd. Een optie zonder gas is de warmtepomp. Er zijn verschillende soorten. Bekijk vooraf welke soort past bij de radiatoren die jij hebt. Op deze pagina lees je hoe een warmtepomp werkt. Of kies voor andere verwarming zoals vloerverwarming of wandverwarming. Een zonneboiler kan ook water verwarmen voor de vloer- of wandverwarming.

Via de online scan kun je een kostenberekening maken voor je eigen situatie.

Als alle kieren dicht zijn, is het makkelijker om je huis te verwarmen. Maar je wil ook frisse lucht in huis. Er zijn ventilatiesystemen die weinig energie verbruiken. Slimme roosters of een warmteterugwinsysteem bijvoorbeeld. Zo ben je van de tocht af, maar zorg je toch voor een prettig binnenklimaat.
Ook je keuken moet misschien aangepast worden. Het gasfornuis eruit, een elektrische (inductie)kookplaat erin. Dat betekent vaak ook een nieuwe pannenset.

Je gebruikt meer elektriciteit als je geen aardgas meer nodig hebt. Zonnepanelen zijn een groene manier om zelf elektriciteit op te wekken. Ze leveren de energie voor bijvoorbeeld je warmtepomp of inductiekookplaat.

Via de online scan kun je een kostenberekening maken voor je eigen situatie.

Bereken het zelf

Wil je weten wat verduurzamen je oplevert? Scan je huis.

De opbrengst van gasvrij wonen

De meeste aanpassingen om gasvrij te wonen gaan lang mee. Je hebt er jarenlang plezier van. En je vermindert de uitstoot van CO2. Na hoeveel tijd je de investeringen terugverdient, is lastig te zeggen. Een aantal verbeteringen geeft meteen resultaat:
  • De isolatie, warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Betere isolatie en ventilatie zorgen voor een gezonder binnenklimaat en meer wooncomfort. Dat merk je elke dag.
  • Koken op inductie kan voordeliger zijn omdat de belasting op elektriciteit daalt. De belasting op gas stijgt. En als je je eigen stroom opwekt, ben je al helemaal voordeliger uit.

Subsidies voor gasvrij wonen

Er zijn verschillende subsidies en regelingen die je kunnen helpen als je stappen neemt om gasvrij te wonen. Bijvoorbeeld voor isolatie. Verschillende gemeentes geven subsidie voor huishoudens die de gasaansluiting uit hun huis halen. Heb je hulp of advies nodig? Iedere gemeente heeft een speciaal Energieloket.