Close up van het aanbrengen van zonnepanelen

Zonne­panelen en isolatie bij de verbouwing

Slim verbouwen

Duurzame oplossingen die bij u passen

Er zijn allerlei redenen om te verbouwen. Misschien droomt u van een mooie, lichte uitbouw. Eentje waar u lekker in de zon zit of met uw gezin aan een lange tafel. Of is er meer ruimte nodig. De zolder moet aangepakt worden: de oudste van het gezin wil graag zijn of haar eigen kamer. Misschien is het dan ook tijd voor een dakkapel? Wat uw situatie ook is, bij elke verbouwing kan er een kans zijn om uw huis te verduurzamen.

Isoleren en zonne-energie: vaak gekozen verbeteringen

Gaat u toch aan de slag met een dakkapel, zolder­verbouwing of uitbouw? Dan is het slim om te kijken hoe u op die plekken uw huis kunt verbeteren. Zodat u minder energie verbruikt bijvoorbeeld. Veel gekozen duurzame maatregelen zijn isolatie en zonne­panelen. ‘Het is het vaak voordeliger om isolatie meteen mee te nemen en dit niet achteraf aan te pakken’, vertelt Jelle de Haan, bedrijfsleider van Takkenkamp Isolatie.

Verdien een stukje verbouwing terug

Met zonne­panelen gaat u gelijk energie besparen. U draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld. Het is financieel ook nog eens aantrekkelijk. Het voorschot van de energie­leverancier kan namelijk direct omlaag. Kassa. Dat scheelt toch elke maand een leuk bedrag.

Passen zonne­panelen op uw dak?

De zon schijnt hier niet elke dag. Dat is gelukkig ook niet nodig!

  • Heeft u geen dak op het zuiden? Dan zijn zonne­panelen nog steeds zinvol. Ook als het dak op het zuidoosten of zuidwesten ligt. Op de noord-, oost- en westkant leveren zonne­panelen vaak minder op.
  • In Nederland krijgen we jaarlijks voldoende zonlicht voor een goede opbrengst van zonne­panelen. Ongeveer 2/3e van de energie wordt opgewekt tussen april en september. De ‘donkere’ maanden zorgen voor de rest.
  • De installaties in huis gebruiken direct de zonnestroom die wordt opgewekt. De overgebleven stroom levert u terug aan het energie­netwerk.
  • Het hoeft niet erg warm te zijn om energie op te wekken. Zonne­panelen brengen het meeste op tot een temperatuur van ongeveer 25 graden.

Interesse in zonne­panelen? Lees ook eens ons interview met risico­deskundige Ben Kramer.

Tegen koude voeten en tocht

Zo’n uitbouw of extra kamer moet natuurlijk lekker warm zijn. Ziet u zichzelf al zitten, met een boek in de eerste zonnestralen? Goede isolatie maakt een groot verschil in de luchtstromen in uw huis. Isolatie is toepasbaar op verschillende plekken in uw huis. Zoals het dak, de muren, ramen en/of vloer.

Warme vloeren, warme voeten

Heeft u een koude vloer, vochtige kruipruimte of een huis dat voor 1982 gebouwd is? Grote kans dat u dan geen vloerisolatie heeft. Goed nieuws: via de kruipruimte is vloerisolatie vrij makkelijk toe te passen. Dat levert veel wooncomfort op. Om te beginnen lekker warme voeten.

Zonder dekentje op de bank

Een koude windvlaag in uw nek als u op de bank zit. Of tocht langs de ramen. Brrr… Dan maar de verwarming een graadje hoger. ‘Zonde van de verloren warmte’, zegt Jelle. ‘Alle warmte die binnen­boord blijft, verhoogt uw wooncomfort en verlaagt uw energierekening. Denk aan spouw­muur­isolatie als u veel last van tocht heeft in uw woning. Klanten voelen vanaf dag 1 minder kou via de muur en geen tocht meer rondom de ramen. Dan zit u toch een stuk fijner op de bank.’
Dan zit u toch een stuk fijner op de bank.

Een dak om van te dromen

Verandert uw zolder van opslagruimte naar master bedroom of kinder­slaapkamer? ‘Als u de zolder veel gebruikt, dan levert dakisolatie al gauw een mooie energie­besparing op’, zegt Jelle. 'Komt er zelden iemand op zolder? Dan zit de winst meer in spouw­muur­isolatie. Omdat de beneden­verdieping wel voortdurend wordt verwarmd.’

Isolatie én ventilatie

Alleen goed isoleren is niet voldoende. Ook de ventilatie moet voor elkaar zijn. Zo niet, dan stijgt de lucht­vochtigheid. Met kans op vochtproblemen. Ook laat vochtige lucht zich lastiger verwarmen. Dus kost het meer energie om het huis warm te krijgen. Neem ventilatie dus mee in uw verbouwplannen.

Bekijk wat zonne­panelen en isolatie u kunnen opleveren

Neemt u zonne­panelen of isolatie mee in uw verbouwplan? Dan wilt u vast weten wat de kosten zijn. En hoe snel u de kosten terugverdient. Doe onze dak- en isolatiescan. Dan ziet u het meteen.
Scan uw huis