Slim verbouwen

Er zijn allerlei redenen om te verbouwen. Misschien droom je van een mooie, lichte uitbouw. Waar je lekker in de zon kunt lezen en werken. Of er is een extra slaapkamer nodig op zolder. Misschien met een dakkapel? Wat je situatie ook is, bij elke verbouwing kan er een kans zijn om je huis te verduurzamen.

Isoleren en zonne-energie: vaak gekozen verbeteringen

Ga je toch aan de slag met een dakkapel, zolderverbouwing of uitbouw? Dan is het slim om te kijken wat je op die plekken kunt verbeteren. Zodat je minder energie verbruikt bijvoorbeeld. En tegelijkertijd je wooncomfort verbetert. Veel gekozen duurzame maatregelen zijn isolatie en zonnepanelen.

Kansen voor isolatie

Zo’n uitbouw of extra kamer moet natuurlijk lekker warm zijn. Zie je jezelf al zitten, met een boek in de eerste zonnestralen? Goede isolatie van dak, muren, vloer en ramen maakt een groot verschil voor tocht en koude ‘wind’ door je huis. ‘Het is vaak voordeliger om isolatie meteen mee te nemen en dit niet achteraf aan te pakken’, vertelt Jelle de Haan, bedrijfsleider van Takkenkamp.
Heb je een koude vloer, vochtige kruipruimte of een huis dat voor 1982 gebouwd is? Grote kans dat je dan geen vloerisolatie hebt. Goed nieuws: via de kruipruimte is vloerisolatie vrij makkelijk toe te passen. Dat levert veel wooncomfort op. Om te beginnen lekker warme voeten.
Een koude windvlaag in je nek als je op de bank zit. Of tocht langs de ramen. Brrr… Dan maar de verwarming een graadje hoger. ‘Zonde van de verloren warmte’, zegt Jelle. ‘Alle warmte die binnenboord blijft, verhoogt je wooncomfort en verlaagt je energierekening. Denk aan spouwmuurisolatie als je veel last van tocht hebt in je woning. Klanten voelen vanaf dag 1 minder kou via de muur en geen tocht meer rondom de ramen. Dan zit je toch een stuk fijner op de bank.’
Verandert je zolder van opslagruimte naar master bedroom of kinderslaapkamer? ‘Als je de zolder veel gebruikt, dan levert dakisolatie al gauw een mooie energiebesparing op’, zegt Jelle. 'Komt er zelden iemand op zolder? Dan zit de winst meer in spouwmuurisolatie. Omdat de benedenverdieping wel voortdurend wordt verwarmd.’

Isolatie én ventilatie

Alleen goed isoleren is niet voldoende. Ook de ventilatie moet voor elkaar zijn. Zo niet, dan stijgt de luchtvochtigheid. Met kans op vochtproblemen en een ongezond binnenklimaat. Ook laat vochtige lucht zich lastiger verwarmen. Dus kost het meer energie om het huis warm te krijgen. En als het warm is, raak je de hitte moeilijk kwijt. Neem ventilatie dus mee in je verbouwplannen.

Zonnepanelen: een stukje verbouwing terugverdienen

Met zonnepanelen ga je gelijk energie besparen. Je draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld. Het is financieel ook nog eens aantrekkelijk. Het voorschot van de energieleverancier kan namelijk direct omlaag. Dat scheelt toch elke maand een leuk bedrag.

Passen zonnepanelen op je dak?

De zon schijnt hier niet elke dag. Dat is gelukkig ook niet nodig!
  • Heb je geen dak op het zuiden? Dan zijn zonnepanelen nog steeds zinvol. Ook als het dak op het zuidoosten of zuidwesten ligt. Op de noord-, oost- en westkant leveren zonnepanelen vaak minder op.
  • In Nederland krijgen we jaarlijks voldoende zonlicht voor een goede opbrengst van zonnepanelen. Ongeveer 2/3e van de energie wordt opgewekt tussen april en september. De ‘donkere’ maanden zorgen voor de rest.
  • De installaties in huis gebruiken direct de zonnestroom die wordt opgewekt. De overgebleven stroom lever je terug aan het energienetwerk.
  • Het hoeft niet erg warm te zijn om energie op te wekken. Zonnepanelen brengen het meeste op tot een temperatuur van ongeveer 25 graden.

Bekijk wat zonnepanelen en isolatie je kunnen opleveren

Neem je zonnepanelen of isolatie mee in je verbouwplan? Dan wil je vast weten wat de kosten zijn. En hoe snel je de kosten terugverdient. Doe onze dak- en isolatiescan. Dan zie je het meteen. Of doe de persoonlijke duurzame checklist. En pak met de tips en oplossingen in onze handige checklist het verduurzamen stap voor stap aan.

Kleine aanpassingen in huis

Als je begint met verbouwen, dan staat je huis even op zijn kop. Kijk dan ook even of er kleine dingen zijn die je kunt doen om het klimaat in je huis te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld de tips van duurzaamheidsexpert Lars Boelen.