Mijn Wonen

Wat zijn uw woonplannen?

Een huurhuis of een koopwoning? Kiezen voor nieuwbouw of het huis van uw dromen verbouwen? En wanneer is het goed moment? Hoe u ook woont of wilt wonen, het heeft invloed op uw financiën. Die kosten staan als een huis. Lees erover. Dan kunt u een keuze maken die bij u past.

Het lijkt nu een goede tijd om te kopen. De huizenprijzen wisselden de afgelopen jaren en de hypotheekrente staat historisch laag. Wel is voor een woning steeds meer eigen geld nodig. Maar het is natuurlijk het allerbelangrijkst dat een huis de fijnste plek is om te wonen.

Nu en later onbezorgd wonen in het huis van uw dromen. Wij helpen u de feiten op een rijtje te zetten.


Aan de slag met uw plan

  • Een huis kopen

    U gaat een huis kopen. Dan komt er veel op u af. Van de hypotheek, andere vaste lasten en onderhoud tot de gemeentelijke belastingen. Wij helpen u op weg om prettig te wonen binnen uw budget.

  • Een huis verbouwen

    Ook bij een verbouwing komt veel kijken als het verder gaat dan het kopen van een paar blikken verf en rollen behang. Denk aan offertes vergelijken, vergunningen regelen en niet te vergeten: de financiering.

Even uitleggen

5 tips voor het kopen van een huis

Een huis kopen is spannend én leuk. U heeft vast vragen en misschien ook wel twijfels. Is het nu een goede tijd? Moet ik eerst mijn huis verkopen en dan pas een nieuw huis kopen?

Hoeveel extra geld zit er in uw woning?

Stel dat u een hypotheek heeft van € 200.000,-. En uw woning is nu € 250.000,- waard. Dan heeft u overwaarde. In feite is dat extra geld als u uw huis verkoopt. Benieuwd hoeveel extra geld er in uw woning zit? In 4 stappen rekent u dat makkelijk uit.

Uw eigen huis, maar dan duurzaam

Steeds meer huizen worden duurzaam gebouwd. Maar wat als u in uw niet zo duurzame huis wilt blijven wonen? En wel bewust met het milieu wilt omgaan? Wat kunt u zelf aan uw huis doen? Of laten doen om te zorgen voor een duurzamer huis?


Goed of gewoon leuk om te weten

Kopen of huren?

Een eigen woning kunt helemaal naar uw zin verbouwen. U profiteert dan misschien zelfs van een waardestijging. Maar kopen heeft ook nadelen. Als u een eigen huis heeft, heeft u ook de zorg voor het onderhoud. En alle andere vaste lasten die bij het kopen van een huis komen kijken. En het huis kan ook dalen in waarde. Het Nibud heeft een handig overzicht dat u helpt bij de afweging ‘kopen of huren’.

Voor- en nadelen op een rij


Heeft u overwaarde op uw woning?

De huizenmarkt zit weer in de lift. Misschien is ook uw huis in waarde gestegen. En wilt u dat geld gebruiken voor een verbouwing. Bereken dan eerst uw overwaarde.

Zo rekent u het uit


Staat uw huis ‘onder water’?

Is uw woning in waarde gestegen? Of juist gedaald? Als de waarde van uw woning minder is dan de hoogte van uw hypotheek, dan staat uw huis ‘onder water’. U blijft dan bij verkoop met een restschuld zitten. 940.000 huishoudens in Nederland hebben ermee te maken. Een restschuld is vervelend. Toch zijn er mogelijkheden om dit op te lossen.

Berekenen en aflossen


Uw hypotheek aflossen verstandig?

Aflossen op de hypotheek is populair. Zeker nu de spaarrente erg laag is. Toch is het soms beter om niet af te lossen. Bijvoorbeeld als u een spaarhypotheek heeft. Dan levert gewoon sparen vaak meer op. De Consumentenbond geeft handige tips.

Tips bij aflossen


Gemeentelijke belastingen

Niet het leukste deel van wonen. Maar het hoort er wel bij. Ook als u een kamer huurt. Met welke belastingen krijgt u allemaal te maken?

Lees meer


Een tweede huis

Voor veel mensen is het een droom. Een fijne plek om er vaker tussenuit te gaan. Om tot rust te komen of om te genieten van extra inkomsten uit verhuur. Bij het kopen van een tweede huis krijgt u wel te maken met veel regels en wetten. Zo werkt de financiering bijvoorbeeld heel anders dan de financiering van uw eigen woonhuis. Een belangrijk verschil is dat u de hypotheekrente niet kunt aftrekken van de belasting. En dat hypotheekverstrekkers vaak een hogere rente rekenen bij de koop van een tweede huis.

Lees erover


Leven in een woongemeenschap

Ouderwetse communes bestaan niet meer. Maar de woongemeenschap is niet verdwenen. Nog steeds kiezen mensen ervoor om samen een woongemeenschap in te richten en met elkaar samen te leven. Waarom ook niet? Want samen krijg je meer voor elkaar. Bijvoorbeeld in een woongemeenschap voor ouderen. Bewoners zijn minder afhankelijk van zorg en kunnen langer zelfstandig wonen.


Uit ons Magazine...