Mijn Pensioen

Past uw pensioen bij uw plannen?

Weet u hoeveel pensioen u later krijgt? En hoe uw pensioen ervoor staat als u bijvoorbeeld eerder stopt met werken? Of juist na uw AOW-leeftijd nog graag doorwerkt? Ook al klinkt het allemaal nog ver weg, het is belangrijk om er nu al mee bezig te zijn. Voor nu en voor later.

Een derde van de Nederlanders moet de bestedingen aanpassen als ze met pensioen gaan. Gewoon omdat er niet genoeg inkomen is.

Ontdek hoe u het goed regelt voor later. We geven u tips en handige rekenhulpen voor meer inzicht in uw pensioen.


Aan de slag met uw plan

  • Onbezorgd met pensioen

    U wilt gewoon blijven werken tot uw AOW-leeftijd. Op welk inkomen mag u dan rekenen? En hoe zorgt u ervoor dat u daarna lekker kunt blijven genieten van het leven? Reken het uit en lees waar u op moet letten om het later goed voor elkaar te hebben.

  • Eerder stoppen met werken

    Wilt u eerder stoppen met werken? Dan moet u de periode tot uw AOW zorgen voor een ander inkomen. Er zijn genoeg mogelijkheden. Kijk wat u kunt doen.

  • Doorwerken na uw pensioen

    Na uw AOW-leeftijd werkt u graag nog even door. U blijft lekker bezig en laat uw pensioen nog even verder groeien. Zo heeft u later meer te besteden. Welke mogelijkheden heeft u om uw pensioen aan te vullen?

Even uitleggen

Hoe ziet uw pensioen eruit?

Geef antwoord op 7 eenvoudige vragen. Dan weet u niet alleen of u uw pensioenzaken goed voor elkaar heeft. U krijgt ook persoonlijke tips en actiepunten om meteen op te pakken.

Wat heeft u later nodig?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 65-plussers aan het eind van de maand weinig geld overhouden. Zij geven het geld dat binnenkomt bijna helemaal uit. Wilt u weten wat u later nodig heeft?

Zelf uw pensioen regelen

Als zzp’er regelt u uw zaken zelf. Zonder baas, op uw eigen manier. Ook uw pensioen. Bekijk het filmpje om te zien hoe communicatieadviseur Simone spaart voor haar pensioen.


Goed of gewoon leuk om te weten

Wat is een AOW-gat?

Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortejaar. Misschien krijgt u vanaf uw 65e AOW. Misschien vanaf uw 68e. Als u eerder wilt stoppen met werken, heeft u een AOW-gat. U ontvangt dan tot uw AOW-leeftijd geen AOW.


Zo spaart Marja als zzp’er voor haar pensioen

Iets opzij zetten voor later? Bij veel zzp’ers schiet het erbij in. Of er blijft aan het einde van de maand niets over om opzij te zetten. Herkent u dit? Kijk dan hoe het ook kan. We vroegen zzp’er Marja hoe zij spaart voor later. Flexibel en creatief.

Lees meer


Bereken uw jaarruimte

Spaart u voor uw pensioen? Dan mag u dat soms aftrekken van de belasting. Hoeveel precies, dat hangt af van uw inkomen. Wilt u weten hoeveel u nog belastingvrij mag sparen voor uw pensioen? Bereken dan uw jaarruimte.

Bereken uw jaarruimte


Uw pensioen in het buitenland

Wilt u na uw pensioen in het buitenland gaan wonen? Dan kunt u daar ook uw AOW en uw pensioen krijgen. Er gelden dan wel speciale regels. Misschien krijgt u minder AOW of pensioen. Nederland maakte met verschillende landen afspraken om het ontvangen van AOW en pensioen makkelijker te maken.

Dit zijn de afspraken


Wilt u een bedrag schenken?

Heeft u genoeg pensioen opgebouwd? En wilt u een bedrag schenken aan uw kinderen of aan een goed doel? Dan moet u rekening houden met belastingregels. Gebruikt uw kind uw schenking bijvoorbeeld om een huis te kopen? Dan kunt u tot € 100.000,- belastingvrij geven. Maar ook als u minder geeft, zijn er belastingregels.

Lees de regels


Vitaal oud worden

We worden steeds ouder. En kunnen dus ook steeds langer van ons pensioen genieten. Dat doet iedereen natuurlijk het liefst in een gezond lichaam. Hoe blijft u gezond? En wat kunt u op jongere leeftijd al doen om vol energie oud te worden? Marinus trok op zijn 40e de stoute hardloopschoenen aan.

Zo doet Marinus het