Naam: Marije
Leeftijd: 32
Beroep: Bedrijfsleidster kledingzaak
Pensioentekort: Geen idee
Gekozen oplossing: sparen met belastingvoordeel

Hoeveel geld ik later nodig heb weet ik nog niet

Sommige mensen denken dat mensen van mijn leeftijd nog lang niet met pensioen bezig zijn. Dan vergissen ze zich. Ik heb al verschillende banen gehad, met tijdelijke contracten. Als ik nog 20 jaar zo door ga, is mijn pensioen 1 grote lappendeken. Met veel gaten er in dus. Dat besef ik me heel goed! Alleen wat is de beste manier om daar iets aan te doen? Ze voorspellen dat 1 op de 5 mensen van mijn leeftijd later minimaal 100 wordt. Dat ik lang moet doorwerken staat dus wel vast. Als later iedereen op dezelfde leeftijd wil stoppen als mijn ouders, dan is dat gewoon niet te betalen.

Ik weet alleen wat ik nu kan missen

Hoeveel geld ik later nodig heb om rond te komen is voor mij 1 grote black box. Ik weet niet eens of ik later een eigen huis heb, een man of kinderen. En wat voor inkomen ik later heb. Of aan welke luxe ik misschien gewend raak.

Ik denk dus maar andersom: wat kan ik nu per maand missen, zonder dat ik leuke dingen moet laten schieten. Dan kom ik uit op € 100,- per maand. Het leuke is, ik spaar nog met belastingvoordeel ook. En als ik dat 35 tot 40 jaar volhoud, dan kom ik een heel eind. En dan zien we dan wel of dat later genoeg is.

Die € 100,- voel ik inmiddels niet meer. Het wordt automatisch afgeschreven en ik zie het niet meer als onderdeel van mijn inkomen. Ik hou nog genoeg over om leuke dingen te doen.


De eerste stap van Marije

  • Doel: pensioen aanvullen, geen concreet bedrag in gedachte
  • Inleg: Marije kan per maand € 100,- missen
  • Duur: 35 jaar
  • Oplossing: sparen met belastingvoordeel
  • Gekozen product: Extra Pensioen Sparen
  • Rendement: in 35 jaar legt Marije € 42.000,- euro in. Bij een rente van 1,20% levert die inleg samen met de rente € 52.154,- op. Daarmee kan zij met de huidige rente 10 jaar lang een maandelijkse aanvulling van ongeveer € 450,- bruto op haar pensioen aankopen.

Spaar ook als Marije