Naam: Leon
Leeftijd: 51
Beroep: Accountmanager
AOW-gat: € 745,- per maand gedurende 3 jaar, totaal € 27.000,-
Pensioentekort: € 10.000,-
Gekozen oplossing: sparen met belastingvoordeel en beleggen

Ik wil meer vrijheid om te kiezen wanneer ik stop met werken

Je kunt geen krant openslaan of het gaat over pensioen. De AOW-leeftijd gaat omhoog, pensioenen worden gekort. En jonge mensen hoppen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract zonder een goed pensioen op te bouwen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met mij? Dat was een vraag waar ik lange tijd voor wegliep. Tot ik mezelf dwong om me er echt eens in te verdiepen. Hoge verwachtingen had ik niet. Dat het minder goed zou zijn dan het pensioen van mijn ouders, daar hield ik al rekening mee.

Wanneer ik stop met werken? Nog geen idee!

Toen ik mijn doel bepaalde was mijn eerste vraag: wanneer wil ik eigenlijk stoppen met werken? Ik heb geen idee. Misschien werk ik op mijn 80ste nog met plezier. Maar toen dacht ik: ik wil wel op mijn 66ste kunnen stoppen.

Op Mijn Later zie ik dat ik vanaf mijn 69ste € 745,- per maand AOW krijg. Dat is het bedrag voor een samenwonende. Als ik eerder stop met werken heb ik in elk geval 3 jaar lang € 745,- nodig. Een ‘AOW-gat’ van bijna € 27.000,-.

Om dat gat deels te dichten ga ik een bedrag beleggen in een mixfonds dat door beleggingsexperts wordt beheerd. De spaarrente is nu zo laag, dat ik hoop met beleggen een hoger rendement te behalen. Dat het kan tegenvallen is een risico dat ik accepteer.

Mijn werkgeverspensioen is gelukkig goed geregeld. Dit is wel gebaseerd op mijn bruto salaris zonder de auto van de zaak en 13e maand. Daardoor krijg ik iets minder dan ik zou willen. Daar spaar ik iedere maand € 50,- voor. Ik ben echt blij met het overzicht dat ik nu heb. Ik weet wat mijn doelen zijn. Dat geeft een hoop rust, ook al ben ik nog lang niet waar ik zijn moet.


De eerste stap van Leon

Doel 1: € 16.000,- om AOW-gat deels op te lossen

  • Oplossing: beleggen
  • Gekozen product: Gemaksbeleggen
  • Gewenst rendement: gemiddeld 3,5% per jaar, gedurende 15 jaar
  • Inleg: een eenmalige storting van € 10.000,-

Beleg ook als Leon

Doel 2: € 10.000,- als aanvulling op pensioen in eerste 5 jaar

  • Oplossing: sparen met belastingvoordeel. De inleg is aftrekbaar van zijn inkomstenbelasting.
  • Gekozen product: Extra Pensioen Sparen
  • Inleg: een maandelijkse storting van € 50,-, gedurende 15 jaar
  • Uitkering: gedurende 5 jaar met de huidige rente een aanvulling van ruim € 170,- bruto per maand.

Spaar ook als Leon