Zonnepanelen?

Hier kunt u aan denken

De 1e vraag is of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Vaak worden zonnepanelen op een schuin dak gelegd. Maar ook op een plat dak kunt u perfect zonnepanelen plaatsen. En hoe zit het met de zon? Daken op het zuiden vangen de meeste zon en leveren de meeste energie op. Maar ook als uw dak tussen de bomen of op het westen of oosten ligt, zijn er mogelijkheden. Via de dakscan van Centraal Beheer kunt u zien of uw dak geschikt is.


Voordat u zonnepanelen plaatst, is het verstandig uw dak te laten beoordelen. Uw dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van zonnepanelen te dragen. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. Dus ook het dak moet een zo lang mogelijke levensduur hebben. Laat uw dak daarom van tevoren beoordelen en eventueel repareren. Dan heeft u langer plezier van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn van buitenaf zichtbaar. Daarom gelden er regels voor het plaatsen van zonnepanelen. Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de regels. Voldoet u aan de regels? Dan heeft u geen vergunning nodig. Is uw woning een monument of een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht? Dan heeft u wel een vergunning nodig.

Er is geen landelijke subsidieregeling meer voor zonnepanelen. Maar als particulier kunt u wel 21% BTW op de aankoop en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Soms zijn er lokale regelingen bij gemeenten en provincies. Doe de check op de energiesubsidiewijzer om te kijken hoe het zit in uw gemeente.