Zonnepanelen: waar te beginnen?

Denkt u ook na over zonnepanelen op uw dak? Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Dat betekent een lagere energierekening. Wij helpen u graag op weg met handige tips.

Thuis 23 jul 2019 2 minuten

Eigen duurzame stroom

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf energie op te wekken. De aankoop van zonnepanelen vraagt om een eenmalige investering. Die verdient u gemiddeld in 7 jaar terug. Want met zonnepanelen wekt u uw eigen duurzame stroom op. Een goede keuze voor het milieu en uw portemonnee.

Veel uitzoekwerk

Bij de aankoop van zonnepanelen komt veel kijken. Is uw dak geschikt? Hoeveel panelen heb ik nodig? Wat zijn de kosten en wie kan ze plaatsen? Kortom, veel vragen om te beantwoorden. Wij zetten alvast wat informatie voor u op een rij.

Zonnepanelen?

Hier kunt u aan denken

De 1e vraag is of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Vaak worden zonnepanelen op een schuin dak gelegd. Maar ook op een plat dak kunt u perfect zonnepanelen plaatsen. En hoe zit het met de zon? Daken op het zuiden vangen de meeste zon en leveren de meeste energie op. Maar ook als uw dak tussen de bomen of op het westen of oosten ligt, zijn er mogelijkheden. Via de dakscan van Centraal Beheer kunt u zien of uw dak geschikt is.


Voordat u zonnepanelen plaatst, is het verstandig uw dak te laten beoordelen. Uw dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van zonnepanelen te dragen. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. Dus ook het dak moet een zo lang mogelijke levensduur hebben. Laat uw dak daarom van tevoren beoordelen en eventueel repareren. Dan heeft u langer plezier van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn van buitenaf zichtbaar. Daarom gelden er regels voor het plaatsen van zonnepanelen. Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de regels. Voldoet u aan de regels? Dan heeft u geen vergunning nodig. Is uw woning een monument of een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht? Dan heeft u wel een vergunning nodig.

Er is geen landelijke subsidieregeling meer voor zonnepanelen. Maar als particulier kunt u wel 21% BTW op de aankoop en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Soms zijn er lokale regelingen bij gemeenten en provincies. Doe de check op de energiesubsidiewijzer om te kijken hoe het zit in uw gemeente.

Duurzaam Woongemak voor u

Bij de keuze voor zonnepanelen komt aardig wat kijken. Daarom ontwikkelden wij Duurzaam Woongemak. Om u te helpen bij uw keuze. En om u het geregel van de aankoop, plaatsing en het terugvragen van de btw uit handen te nemen. Zodat u snel en gemakkelijk kunt genieten van uw eigen opgewekte energie.