Thuis
Thuis

Leg eens een pannenkoek op uw hoofd!

Nodigt iemand u op 29 november uit voor een etentje? Pas dan op! Voor u het weet, heeft u een pannenkoek op uw hoofd! De dag van Sint Pannekoek: waar komt die gekke traditie vandaan? 

  • 25 okt 2018
  • 2 minuten
  • 0

Sint Pannekoek ontstond op 29 november 1986

In de bekende strip 'Jan, Jans en de kinderen' hebben Catootje en Opa Tromp geen zin in boontjes. Daarom bedenkt opa spontaan een nationale feestdag: Sint Pannekoek. De hele familie smult van pannenkoeken. En wensen elkaar een vrolijke Sint Pannekoek. Als een echte traditie. Met daarbij natuurlijk een pannenkoek op het hoofd!

Een verzonnen legende

Daar bleef het niet bij voor striptekenaar Jan Kruis. Jaren later liet hij Opa Tromp de legende van Sint Pannekoek vertellen aan Catootje. Dit verzonnen verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen. Een oude kloosterling heeft het erg koud tijdens het avondeten. Een jonge monnik legt daarom zijn eigen warme pannenkoek op het hoofd van de oude man.

Feest met een goed doel

Het vriendelijke gebaar van de jonge monnik staat nog steeds symbool voor Sint Pannekoek. Tijdens de Sint-Pannekoekfeesten op 29 november bakken vrijwilligers pannenkoeken. En de eters geven een bijdrage voor een goed doel. Zo krijgt de verzonnen legende een mooi jaarlijks vervolg: samen zorgen voor mensen die hulp nodig hebben.

Laatste artikelen

Vrienden met vuurwerk

Vuurwerkschade aan uw huis: verzekerd of niet?

Lees meer
CV-ketelmonteur pleegt onderhoud aan cv-ketel

Met goed cv-ketelonderhoud minder kou aan de lucht

Lees meer

Pannekoek of pannenkoek?

Volgens de officiële nieuwe spelling is het 'pannenkoek'. Maar het feest komt uit de tijd dat pannenkoek nog zonder tussen -n werd geschreven. Daarom is de juiste naam van het feest 'Sint Pannekoek'. Lees meer over de legende van Sint Pannekoek of bekijk de strip van Jan, Jans en de kinderen.

Ga ook aan de (be)slag!

Pannenkoeken bakken: voor de 1 een 'eitje'. Voor de ander een garantie op misbaksels. Wilt u een zoete of juist een hartige? Een eenvoudige? Of 1 met van alles er op? Genoeg recepten te vinden op het internet. Hoe u ze ook bakt, lees eerst onze tips voor veilig bakken. Een fijne Sint Pannekoek!