Thuis

Wat te doen tegen wespen: 5 tips

Thuis

Wespen. Veel mensen zijn bang voor deze geel-zwarte zoemers. En dat is niet altijd nodig. Heeft u last van wespen? Dan zijn er manieren om ervan af te komen. Zo pakt u het aan.

19 jun 2020
2 minuten

Wespen zijn rovers

Wespen eten insecten. Muggen en vliegen bijvoorbeeld. Dat maakt ze heel nuttig. Zo zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Tijdens nazomerdagen zijn er minder insecten die de wesp kan oppeuzelen. Dan krijgt de wesp ook trek in uw colaatje en ander zoets.

Zijn wespen gevaarlijk? 

Een wesp prikt bijna nooit vanuit het niets. Vaak is een wesp bang als hij dat doet. Blijf daarom kalm als u een wesp ziet. En maak vooral geen wilde bewegingen. Maar 0,8 tot 5% van de Nederlanders heeft een allergische reactie na een wespensteek. 

Weg met wespen

5 tips om wespen te bestrijden

In de winter gaan wespen in een wespennest vanzelf dood. Ontdekt u een wespennest aan het einde van de zomer of in de herfst? Wacht dan nog heel even. U bent er zo vanaf.

Niet alleen u bent gek op parfum, ook wespen vinden de bloemige luchtjes lekker. Toch is het beter om 'au naturel' de tuin in te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een geurloze deodorant.

Felgekleurde kleding met vrolijke patroontjes trekt wespen aan. Witte, groene en lichtbruine kleding juist niet. Dit kunt u dan ook het beste dragen als u wespen op afstand wilt houden.

U kunt wespen ook gewoon verjagen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zet bijvoorbeeld schoteltjes met azijn met kruidnagel, citroensap en koffie neer. Wespen hebben er een hekel aan. Maar heeft een wesp erg veel trek, dan overwint de honger de 'vieze' geur. 

Wespennesten die klein zijn, kunt u meestal zelf veilig verwijderen. Doe dit wanneer de zon onder is. En stop de ingang van het wespennest niet dicht. Gebruik ook speciale anti-wespenspray of -poeder. Deze zijn te koop bij supermarkten en bouwmarkten. Lees vooraf de bijsluiter.

U kunt grote wespennesten het beste door een ongediertebestrijder laten weghalen. Hoe groter het nest, hoe meer wespen er zijn. U loopt meer risico dat er wespen zijn die u willen steken. Voorkom ook dat wespen uw huis binnenkomen. Dicht naden en kieren. Of laat het doen door een klushulp.

Spotte u de monsterwesp al?

De Aziatische hoornaar is gespot. Moet u zich zorgen maken om deze 'monsterwesp'? Niet echt. Meestal gaat het trouwens om de Europese hoornaar. Hoornaars zijn groot, maar niet agressief. Zolang u maar niet in hun nesten gaat rommelen.

Meer insecten bestrijden?

Wespen en andere insecten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Lees ook onze andere tips over wat te doen tegen fruitvliegjes, zilver- en papiervisjes en slakken.