7 tips

Wat te doen tegen slakken in huis

Slakken zitten het liefst overdag in een vochtige ruimte. Meestal is dat de kruipruimte of de kelder. Houd die daarom zo droog mogelijk. Dat kan door te ventileren, een lekkende kraan te repareren of vochtvreters te plaatsen. 

's Nachts komen slakken tevoorschijn om ongestoord op zoek te gaan naar voedsel. Door het spoor te volgen ziet u uit welke kier ze zijn gekropen. Probeer de kieren zoveel mogelijk dicht te maken met kit. Kijk ook naar kieren en gaten tussen de kozijnen. Tip: schakel een vakman in via onze Klushulp om de kieren en gaten dicht te maken.

Slakken hebben een rasp-achtige mond met duizenden kleine tandjes. Daarmee schrapen ze dunne laagjes van hun eten af. Ze eten graag kattenbrokjes, planten en allerlei etensresten die op de grond liggen. Zorg dus dat er zo min mogelijk 'midnight snacks' te vinden zijn. 

Slakken kunnen absoluut niet tegen zout. Als ze ermee in aanraking komen, wordt hun lichaam langzaam weggevreten. Dit is dus een vreselijk dieronvriendelijke manier om van slakken af te komen. En het is vies, want er blijft een hoopje groen slijm over. 

In plaats van zout kunt u ook gedroogd zeewier gebruiken om slakken te bestrijden. Stop het in kieren en hoeken waar de slakken binnenkomen. Vanwege het zout in de zeewier zullen ze er niet overheen kruipen.

Het meest diervriendelijk is het om de slak te vangen en dan buiten te zetten. Zet hiervoor een uitgeholde halve meloen of een halve sinaasappelschil neer. Slakken eten ervan en blijven erin zitten omdat ze het een goede schuilplaats vinden. ’s Morgens gooit u ze met schil en al op de composthoop.