Thuis
Thuis

Wat te doen tegen slakken in huis

's Avonds was de vloer nog schoon. Maar 's ochtends zit de keukenvloer vol slijmerige slakkensporen. Of nog erger: de badkamervloer. Slakken! Naakt of met een huisje, we hebben ze liever niet in óns huisje.  

  • 27 jul 2018
  • 2 minuten
  • 0

Slakken houden van nat

Slakken bestaan voor een heel groot deel uit water. Ze hebben dus vocht nodig om te overleven. Daarom zijn ze dol op natte zomers en zachte winters. Tijdens een hete, droge zomer zult u er veel minder zien. Ook in strenge winters blijven slakken weg. Jammer genoeg kunnen we het weer niet bepalen.

Slakkenslijm is nuttig

Slakken hebben hun slijmerige huid nodig om te kunnen kruipen. Ze maken de weg glad zodat ze er makkelijk overheen kunnen glijden. Het slijm dat ze achterlaten schijnt een wondermiddel te zijn tegen rimpels, puistjes en littekens. Slakkenslijm wordt ook getest als 'bio-lijm' in operatiekamers.

7 tips

Wat te doen tegen slakken in huis

1

Let op de luchtvochtigheid

Slakken zitten het liefst overdag in een vochtige ruimte. Meestal is dat de kruipruimte of de kelder. Houd die daarom zo droog mogelijk. Dat kan door te ventileren, een lekkende kraan te repareren of vochtvreters te plaatsen. 

2

Kit naden en kieren dicht

's Nachts komen slakken tevoorschijn om ongestoord op zoek te gaan naar voedsel. Door het spoor te volgen ziet u uit welke kier ze zijn gekropen. Probeer de kieren zoveel mogelijk dicht te maken met kit. Kijk ook naar kieren en gaten tussen de kozijnen. Tip: schakel een vakman in via onze Klushulp om de kieren en gaten dicht te maken.

3

Honger ze uit

Slakken hebben een rasp-achtige mond met duizenden kleine tandjes. Daarmee schrapen ze dunne laagjes van hun eten af. Ze eten graag kattenbrokjes, planten en allerlei etensresten die op de grond liggen. Zorg dus dat er zo min mogelijk 'midnight snacks' te vinden zijn. 

4

Geen zout op slakken leggen

Slakken kunnen absoluut niet tegen zout. Als ze ermee in aanraking komen, wordt hun lichaam langzaam weggevreten. Dit is dus een vreselijk dieronvriendelijke manier om van slakken af te komen. En het is vies, want er blijft een hoopje groen slijm over. 

5

Zeg het met zeewier

In plaats van zout kunt u ook gedroogd zeewier gebruiken om slakken te bestrijden. Stop het in kieren en hoeken waar de slakken binnenkomen. Vanwege het zout in de zeewier zullen ze er niet overheen kruipen.

6

Voer de slakken dronken met bier

Naaktslakken en huisjesslakken zijn gek op bier. Niet vanwege de alcohol, maar ze zijn dol op het gist in het bier. Zet ’s avonds een schoteltje bier neer. De volgende morgen ligt het vol (ver)dronken slakken. 

7

De meest diervriendelijke oplossing

Het meest diervriendelijk is het om de slak te vangen en dan buiten te zetten. Zet hiervoor een uitgeholde halve meloen of een halve sinaasappelschil neer. Slakken eten ervan en blijven erin zitten omdat ze het een goede schuilplaats vinden. ’s Morgens gooit u ze met schil en al op de composthoop.

Strooien met gif

Als niets werkt om te de slakken te verjagen, is er altijd nog gif. Er zijn slakkenkorrels te koop waarmee u ze vast en zeker uitroeit. Strooi nooit slakkenkorrels op plaatsen waar ook dieren of kinderen bij kunnen. En lees voordat u ze koopt of de slakkenkorrels niet giftig zijn voor andere dieren. Want een vogel of een egel die een vergiftigde slak opeet kan ook doodgaan.

Ongedierte in huis

Slakken komen vaker voor in oude huizen dan in nieuwbouw. Dat is niet met alle ongedierte in huis het geval. Want zilvervisjes zijn bijvoorbeeld een ware plaag in nieuwbouwhuizen. Lees ook onze tips tegen zilvervisjes en papiervisjes. Fruitvliegjes maken trouwens helemaal geen onderscheid in het soort huis dat ze binnenvliegen. Lees ook onze tips over het wegjagen van fruitvliegjes. 

Speciaal aanbevolen