Muizen bestrijden: 6 tips 

Wat te doen tegen muizen in huis

Het is voor de hand liggend, maar het werkt wél: neem een kat. De meeste katten vangen muizen. Om er een tijdje mee te spelen. En 'm daarna op de deurmat of in uw schoen te leggen. Heeft u een heel luie kat? Dan nog heeft hij nut. Want alleen de geur van een kat houdt muizen al buiten de deur.

Muizen kunnen door piepkleine gaatjes. Ze wurmen zich door gaatjes van een halve centimeter. Maak daarom alle kieren dicht met staalwol, aluminiumfolie of fijn ijzergaas. Denk ook aan de ruimtes bij de afvoerbuizen onder de gootsteen. En vergeet de leidingen in de meterkast niet.

Maak van de voorraadkast geen luilekkerland. Muizen eten van alles. Het liefste granen, noten, peulvruchten, kaas, boter, spek, zoet snoepgoed, zaden en zonnebloempitten. Berg alles op in luchtdichte bewaardozen. Controleer ook de rest van de keuken op bereikbare snacks voor muizen. En maak overal goed schoon!

Muizen houden niet van de geur van thee. Ze hebben ook een hekel aan munt. Leg daarom op de plekken waar ze vaak komen een nat zakje muntthee. U kunt ook een muntplantje op het aanrecht zetten.

Er zijn diervriendelijke muizenvallen te koop. Daarin stopt u een stukje brood, spek, pindakaas of kaas. Zodra de muis aan het lekkers knabbelt klapt het deurtje dicht. Laat de muis niet te dicht bij uw huis los. Dan loopt hij zo weer terug. Breng 'm dus een flink eind verder! 

Maak er een spelletje van! Probeer de muis zelf te vangen. Wel zo sportief. Zo doet u het:

  1. Leg een laars in de keuken met de opening naar u toe. De voet legt u in de richting waar de muis altijd heen vlucht.
  2. Leg iets lekkers op de plek waar u de muis vaak ziet.
  3. Betrap de muis als hij komt eten.
  4. Kijk hoe hij in paniek in de laars rent.
  5. Knijp de laars snel dicht.
  6. Laat de muis een flink stuk van uw huis los.