Thuis

Wat te doen tegen muizen in huis

Thuis

Van Mickey Mouse tot Stuart Little. Van Ieniemienie uit Sesamstraat tot de hele cast van De Reddertjes… We zijn dol op muizen! Op tv. Niet in onze keuken. Dan springen we gillend op een stoel.

28 aug 2018
2 minuten

Veelvoorkomende muizen

Zijn naam zegt het al: de huismuis komt 't meest voor in Nederlandse huizen. Hij heeft kleine pootjes, een klein kopje en grote ogen en oren. Veldmuizen komen ook graag binnen. Die zijn mollig en hebben een kort staartje. En ook bosmuizen zien we in huizen. Dat zijn flinke muizen met een spitse snuit.

Klein diertje, grote overlast

Muizen doen plasjes en laten keuteltjes achter. Dat stinkt. En u kunt er ziek van worden! Maak dus altijd alles grondig schoon. En muizen zijn natuurlijk ook knaagdieren. Ze knagen aan plastic, hout en kabels. Bij elektriciteitskabels kan dat gevaarlijk zijn.

Muizen bestrijden: 6 tips 

Wat te doen tegen muizen in huis

Het is voor de hand liggend, maar het werkt wél: neem een kat. De meeste katten vangen muizen. Om er een tijdje mee te spelen. En 'm daarna op de deurmat of in uw schoen te leggen. Heeft u een heel luie kat? Dan nog heeft hij nut. Want alleen de geur van een kat houdt muizen al buiten de deur.

Muizen kunnen door piepkleine gaatjes. Ze wurmen zich door gaatjes van een halve centimeter. Maak daarom alle kieren dicht met staalwol, aluminiumfolie of fijn ijzergaas. Denk ook aan de ruimtes bij de afvoerbuizen onder de gootsteen. En vergeet de leidingen in de meterkast niet.

Maak van de voorraadkast geen luilekkerland. Muizen eten van alles. Het liefste granen, noten, peulvruchten, kaas, boter, spek, zoet snoepgoed, zaden en zonnebloempitten. Berg alles op in luchtdichte bewaardozen. Controleer ook de rest van de keuken op bereikbare snacks voor muizen. En maak overal goed schoon!

Muizen houden niet van de geur van thee. Ze hebben ook een hekel aan munt. Leg daarom op de plekken waar ze vaak komen een nat zakje muntthee. U kunt ook een muntplantje op het aanrecht zetten.

Er zijn diervriendelijke muizenvallen te koop. Daarin stopt u een stukje brood, spek, pindakaas of kaas. Zodra de muis aan het lekkers knabbelt klapt het deurtje dicht. Laat de muis niet te dicht bij uw huis los. Dan loopt hij zo weer terug. Breng 'm dus een flink eind verder! 

Maak er een spelletje van! Probeer de muis zelf te vangen. Wel zo sportief. Zo doet u het:

  1. Leg een laars in de keuken met de opening naar u toe. De voet legt u in de richting waar de muis altijd heen vlucht.
  2. Leg iets lekkers op de plek waar u de muis vaak ziet.
  3. Betrap de muis als hij komt eten.
  4. Kijk hoe hij in paniek in de laars rent.
  5. Knijp de laars snel dicht.
  6. Laat de muis een flink stuk van uw huis los.

Mickey komt nooit alleen 

Als u denkt dat u 1 muis heeft dan heeft u er waarschijnlijk meer. Want muizen planten zich razendsnel voort. Een muizenmama krijgt 6 muizenkindjes per worp. En die kleintjes maken 6 weken later ook al muizenbaby’s. Zo wordt het snel gezellig druk in uw kruipruimte!

Laat 't aan de prof over

U kunt via onze Klushulp een klusjesman inschakelen die u met het muizenprobleem helpt. Hij kan naden en kieren dichten zodat de muizen er niet meer door kunnen. En hij kan kabels netjes wegwerken zodat ze daar niet aan kunnen knagen. U kunt natuurlijk ook een professionele ongediertebestrijder bellen die u op dier- en milieuvriendelijke wijze van uw muizenplaag afhelpt.