7 leuke uitjes: (virtueel) op pad

Online vergaderingen, schoolwerk én nauwelijks nog op bezoek. In deze tijden blijft het belangrijk om regelmatig iets leuks te doen. Pep uzelf op in een virtuele achtbaan. Of ga lekker offline tijdens een wandeling langs straatkunst.

Thuis 3 feb 2021 3 minuten

Virtueel eropuit

Nu we veel thuis zitten, is het fijn om regelmatig iets nieuws te ontdekken. Gelukkig valt er toch heel wat te beleven. Een museum, pretpark of dierentuin. Deze bestemmingen kunt u ook virtueel bezoeken. Zo kunt u er toch van proeven.

Lekker naar buiten

Misschien kunnen we nu niet zomaar overal naar toe. Maar buiten valt er nog steeds van alles te zien. Straatkunst in de stad bijvoorbeeld. Of natuur tijdens een mooie wandel- of fietsroute. Wij verzamelden 7 uitjes voor het hele gezin.

7 leuke (virtuele) uitjes

Vanuit de luie stoel of in de buitenlucht

Voor de dieren in de dierentuinen is het in deze tijden lekker rustig. Gelukkig kunnen wij ze online een beetje blijven volgen. Via de website van verschillende dierentuinen blijven we op de hoogte van het wel en wee van de dieren en hun verzorgers.

Meekijken met een kudde olifanten of de geboorte van een olifantenjong. Bij Dierenpark Amersfoort volgt u de dieren live.
 
Ontdek Burgers' Zoo vanuit uw luie stoel. Met een virtual reality bril kijkt u mee in het kraamverblijf van de aardvarkens. Of dompelt u zich onder in de wondere onderwaterwereld van de Ocean.

Benieuwd naar het reddingsverhaal van een wallaby-baby? Of hoe een witte eekhoorn eruit ziet? Neem een kijkje achter de schermen van dierenpark Wildlands met het speciale backstage journaal.

Bent u meer van de sprookjes of de spannende attracties? Voor een bezoekje aan de Efteling hoeft u de deur niet uit. U kunt ook virtueel naar het sprookjesbos of een rit maken in de Python. Maak online een Efteling KijkKamer aan en kies de attracties die u wilt ontdekken. Beleef het avontuur samen met familie of vrienden door ze uit te nodigen via de speciale link.

Kunt u nog wel wat extra adrenaline gebruiken? Op YouTube vindt u video’s van de achtbanen van Walibi en Slagharen. Met een virtual reality bril is het bijna echt. Daarna bent u zeker weer opgepept voor een online vergadering of schoolwerk.

Op zoek naar een leuke en leerzame activiteit met de kinderen op een regenachtige middag? Beleef verschillende musea vanuit huis.

Bij het Rijksmuseum kunnen kinderen online workshops volgen, de Nachtwachtvideo’s bekijken of een magazine lezen.

Altijd al willen weten wie de batterij heeft uitgevonden? Of hoe je je eigen DNA test? Op de website van Nemo Science Museum valt van alles te ontdekken voor kinderen. Met interessante weetjes en proefjes om thuis te doen, zijn ze een tijdje zoet. 

Leren schilderen als Vincent van Gogh? Op de website van het Van Goghmuseum krijgen kinderen online teken- en schildertips via YouTube-filmpjes. Ook voor volwassen valt er wat te beleven. Bekijk de collectie van het museum online. Beluister de podcast over de brieven van Van Gogh. Of lees de verhalen over het leven van de beroemde schilder.

Straatkunst, grote kans dat u er normaal gesproken langs vliegt zonder er goed naar te kijken. Omdat u gehaast op weg bent naar station of supermarkt. Bekijk een stad daarom eens op een andere manier met een wandelroute langs alle straatkunst.

In Rotterdam loopt u een route van 7 kilometer langs 28 muurschilderingen. De route start bij het Centraal Station en bestaat voor een groot deel uit werk van Rotterdamse kunstenaars. U kunt de route lopen met behulp van een app.

Ook Breda heeft verschillende wandelroutes waarmee u de straatkunst in de stad bekijkt. Zoek een route uit op Blind Walls Gallery en laat u verrassen door de kleurige en originele schilderingen.

Ontdek bijzondere stukjes natuur gewoon thuis op de virtuele wandelroutes van Natuurmonumenten. Liever even de benen strekken en een frisse neus halen? Op Natuurmonumenten vindt u de mooiste wandelroutes bij u in de buurt.

Wilde dieren komt u meestal niet zomaar tegen in een natuurgebied. Ze weten zich goed te verstoppen. De webcam van Nationale park De Hoge Veluwe legt unieke beelden vast van speurende vossen, drinkende herten of zelfs een wolf. Zo kunt u wild spotten op de Hoge Veluwe zonder het park in te gaan.

Wandelen, daar worden niet alle kinderen blij van. Voeg er iets aan toe: ga op speurtocht!

  • Op veel plekken in Nederland kunt u GPS apparaatjes huren. U gaat van knooppunt naar knooppunt en doet onderweg verschillende opdrachten. Zijn uw kinderen hier te jong voor? Kijk eens naar 'Lotje Speurtochten'. Via een app op uw eigen smartphone loopt u een leuke route met onderweg spannende opdrachten. Er zijn speurtochten door heel Nederland. De routes zijn meestal 3 tot 4 kilometer. U heeft lekker de tijd om onderweg iets te drinken of eten.
  • Ga schatzoeken! Dat heet 'geocachen'. Via de app 'Geocaching' krijgt u hints voor de vindplaats van een echt schat. Gevonden? Laat iets achter als bewijs bij de schat. Bijvoorbeeld uw geocaching-naam. Ga er maar vast 1 bedenken!

Weinig zo verfrissend als een fietstocht. Zeker in de winter. En onderweg valt er vaak heel wat te zien. Dus: handschoenen aan en de pedalen op. Op fietsroutenetwerk en in bijbehorende app staan 9.000 fietsknooppunten. Hiermee stelt u zelf uw fietsroute samen. Ook vindt u er oplaadpunten voor de elektrische fiets. En een aantal samengestelde fietsroutes. Een aanrader? De kastelenroute rondom Vorden in de Achterhoek. In ruim 40 kilometer fietst u langs maar liefst 8 kastelen.

Kijk voor u op pad gaat even of uw fiets winterklaar is, lees onze tips!

Culinaire avond

Op zoek naar een avondvullend programma? Houd eens een culinaire avond thuis. Veel restaurants bieden op dit moment kookpakketten met recepten aan. Hiermee kunt u zelf culinair aan de slag. Voor wie de muren op zich af ziet komen: tover het huis om tot een escaperoom. Online zijn hiervoor allerlei tips te vinden. Dan ontsnapt u samen met de kinderen even lekker aan de dagelijkse sleur in huis.