Thuis

Gaat u verhuizen of verthuizen?

Thuis

Als uw huis niet meer past bij uw woonwensen kunt u verhuizen. Maar door de krapte op de woningmarkt kiezen steeds meer mensen ervoor om de eigen woning aan te passen. Ofwel te verthuizen. Maar hoe doet u dat?

1 nov 2019
3 minuten

Verthuizen is persoonlijk

Een huis is als een huwelijk. U kiest meestal voor langere tijd voor elkaar. Wat u investeert, krijgt u vaak (maar niet altijd) terug. Verwaarloost u het, dan wacht u ‘s ochtends een koude douche in plaats van een warme croissant. Maar niet getreurd, uw huis nieuw leven inblazen kan altijd.

Woonwensen veranderen

Door te verthuizen zorgt u ervoor dat uw huis weer bij uw woonwensen past. Want die kunnen door de jaren heen veranderen. Misschien droomt u wel van een ruimere woning waar ieder z’n plekje heeft. Of houdt u van koken en ziet u die woonkeuken al voor zich. Bedenk wat voor u belangrijk is.

Lekker verthuizen: 5 tips

Zo passen u en uw huis weer perfect bij elkaar

Zet voordat u begint aan verthuizen uw woonwensen voor nu en de toekomst op een rij. Heeft u een partner of gezin? Dan is het slim om samen te kijken wat u wilt. Misschien zijn de kinderen enthousiast over een game-kamer. Terwijl u die ruimte graag gebruikt voor een inloopkast. Als u alle woonwensen op een rij heeft, kunt u een planning maken. Niet alles kan en hoeft in 1 keer. Blijf wel naar de toekomst kijken. Misschien wilt u met snel opgroeiende kinderen wel eerder een eigen badkamer dan u nu denkt.

Vaak maakt u met een paar simpele veranderingen in uw interieur uw huis nog persoonlijker. Geef uw meubels bijvoorbeeld een andere plek. Door de zithoek en eethoek eens om te draaien, voelt uw woonkamer weer als nieuw. Of door een nieuw vloerkleed en andere kussens in de zithoek. Als u een moodboard en een kleurenschema maakt, weet u vaak nog beter wat u mooi vindt. Of ga op zoek naar inspiratie op de vele interieurblogs.

Lekkende kranen, een verstopte afvoer of dakgoot. En zo zijn er volgens vakman Gert Westerik van De Klushulp nog wel meer dingen die ervoor kunnen zorgen dat uw huis net even wat minder lekker woont. Gert: ‘U woont een stuk fijner als u achterstallig onderhoud op uw klussenlijst wegwerkt. Of zelfs extra gemak en comfort aan uw huis toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan een automatische schakelaar waarmee uw lichten aangaan bij binnenkomst. Of een dimschakelaar in de woonkamer voor meer sfeer. Met een schoenenrekje is uw gang opgeruimd. En een wifi-versterker zorgt ervoor dat u ook op zolder razendsnel internet heeft. Het zijn simpele dingen waardoor u zich nog meer thuis voelt.

Schilder eens een muur in een andere kleur. Dit is een simpele truc waarmee u snel zorgt voor een andere sfeer in huis. Lees welke verf u in welke ruimte gebruikt. Denk ook aan het schilderwerk van kozijnen en houtwerk aan de buitenkant van uw huis. Dit is niet alleen nodig voor het onderhoud van uw woning. U woont ook weer een stuk fijner als uw huis straalt als een zonnetje. En weer even mooi is als toen. Zeker als u dit door een ervaren vakman laat doen.

Wilt u meer ruimte of de kamers in uw huis anders indelen? Of gaat u voor een nieuwe badkamer of keuken? Dan kunt u uw huis aanpassen met een uitbouw of verbouwing. Dit vraagt om een goede voorbereiding. Vergelijk meerdere offertes. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de materialen. Maak van tevoren een plan met een aannemer. En leg de prijs en afspraken altijd vast in een contract. Een verbouwing betaalt u met spaargeld. Of u kunt uw hypotheek verhogen voor de verbouwing.

gezin bank verthuizen

Maak uw huis duurzamer

Misschien is uw huis wel mooi, maar gedateerd. Of tocht het in de winter. Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Niet alleen voor het milieu, maar ook om prettiger of slimmer te wonen. Denk aan goede isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. U kunt bij een verbouwing ook duurzame materialen gebruiken. Deze zorgen voor een gezond en prettig binnenklimaat.