8 stappen

Van vol huis naar opslagruimte: zo doet u dat

Uw huis te koop? Ruim zo veel mogelijk op. Die kleren die u toch nooit aandoet. Dat bankje van vroeger waar u nooit meer op zit. En dan die boeken, cd’s en dvd-boxen. Is hun plaats ondertussen ingenomen door e-readers, Spotify en Netflix?

Zijn er spullen die u wilt bewaren? Doe die meteen in dozen. Bescherm de spullen met bijvoorbeeld beschermhoeken, folie en bubbelplastic.

Doe de dozen in ieder geval niet te vol. En verdeel zwaardere spullen over meerdere dozen. Zo wordt het niet te zwaar voor uw rug als u met de dozen gaat dragen. En ook niet voor de ruggen van de verhuizers.

Heeft u veel spullen weggegooid? Kijk dan naar wat er nog over is. En hoeveel opslagruimte u daar voor nodig heeft. Als dat duidelijk is, ga dan na wat voor opslagruimte u wit huren. En waar. Op internet vindt u veel verschillende soorten plekken om uw spullen op te slaan. Voor verschillende prijzen.

Kijk ook eens op Marktplaats. Of vraag eens aan vrienden: misschien heeft één van hen veel ruimte over. Vraag wel even aan uw vriend of hij het huis altijd goed afsluit. Als uw spullen zijn gestolen, zijn ze alleen verzekerd als aan de buitenkant van het huis te zien is dat er ingebroken is. Lees wat er precies verzekerd is.

Wilt u meubels opslaan? Haal ze dan uit elkaar. Dan nemen ze een stuk minder ruimte in. Haal dus die poten van de tafel. Haal die IKEA-kast weer uit elkaar. En stop alle schroefjes en boutjes in een plastic zakje dat u aan het meubelstuk vastplakt.

Zorg ervoor dat alles droog is. Zo voorkomt u dat het gaat schimmelen. Of stinken. Vergeet de rubbers van uw wasmachine, droger en vaatwasser niet. Als ze droog zijn, blijven ze soepel en gaan ze niet scheuren. Maak ook de filter en de opvangbak droog.

Bedenk wat u in uw nieuwe huis als eerste nodig heeft. En leg dit als laatste in de opslagruimte. En daarom als eerste in het busje waarmee u de spullen verhuist. Want de spullen die u als laatste in uw busje zet, legt u als eerste in de opslagruimte.