6 tips

Wat te doen tegen zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes zitten het liefst onder de platte plinten van een vloer. Kit die naden dus goed dicht. Ze zitten ook graag achter randjes van het bad, de douche, het aanrecht en tegels.  Geen zin of tijd om te klussen? Via onze Klushulp regelt u snel en makkelijk een vakman.

Zilvervisjes houden van vochtige lucht. Houd het daarom zo droog mogelijk. Zet de ramen open bij droog weer. Vochtvreters plaatsen kan ook helpen. Zet ook af en toe de kastdeuren open om de kasten te luchten. En repareer een lekkende kraan!

Als het even lukt, houd dan de temperatuur in huis onder de 22 graden. Zilvervisjes houden niet van kou. Papiervisjes ook niet: die kunt u bestrijden door het papier een nachtje in de vriezer te leggen. 

Let op uw voedselvoorraad. Berg open verpakkingen op in bakken of zakjes, vooral groente en fruit. Voorkom broedplaatsen door uw kasten regelmatig op te ruimen. Voor papiervisjes stopt u het oud papier in bakken. Of bewaar het in de schuur. Vergeet op zolder de fotoboeken niet in luchtdichte bakken te stoppen.

Spinnen zijn natuurlijke vijanden van zilvervisjes en papiervisjes. Haal ze dus niet weg maar laat ze lekker hun eten vangen. 

Er zijn lokdoosjes te koop om zilvervisjes en papiervisjes te bestrijden. Zet er een aantal op de plekken waar u ze vaak ziet. Achter de koelkast en de cv-ketel heeft u vast snel beet. Zelf een val bouwen kan ook. Snijd een rauwe aardappel half door, stop 'm in een diepe kom en laat de val een nacht in de keuken staan. Giet de volgende ochtend water met afwasmiddel in de kom om ze te verdrinken.