Huisje, boompje, beestje, huisje

Je gaat verhuizen. Maar je kunt niet meteen in je nieuwe huis. Hoe kom je dan de periode tussen je oude en nieuwe huis door? Elles woont met haar gezin tijdelijk op een vakantiepark. Dit zijn haar tips voor een ontspannen overgang naar je nieuwe thuis.
Ik heb alles netjes ingepakt en in de opslag gezet. We kunnen straks zo door naar ons nieuwe huis.

Vakantieoord met zwembad

Stel, je verkoopt je huidige woning en je kunt nog niet in je nieuw gekochte huis. Dan heb je een overbruggingsperiode. Wat doe je dan? Nodig je jezelf uit op de bank van vrienden? Of strijk je met partner en kinderen neer op een vakantiepark? Elles koos voor dit laatste. Zij kocht met man WimJan een huis onder voorbehoud en zette hun oude woning te koop. Op het laatste moment ging de koop van het nieuwe huis niet door. Ondertussen kregen ze wel een serieus bod op hun eigen huis.

Skelter voor de deur

'Het liep niet storm toen we ons huis te koop zetten. We hadden dus niet de luxe om een lange overbruggingsperiode in de koopvoorwaarden op te nemen. De nieuwe bewoners wilden er graag snel in. Daarom kozen we voor een long-stay op een vakantiepark tot we een nieuw huis hadden gekocht. Hier kun je maximaal 6 maanden wonen', zegt Elles. Het verblijf op het bungalowpark bevalt het gezin goed. Okay, ze hebben geen garage. Maar dochter Evy heeft de skelters voor de deur staan. Kinderen kunnen er heerlijk buiten spelen.

Alles in de opslag

Een nadeel van zo'n plek is volgens Elles wel dat je je er niet voor de gemeente mag inschrijven. En dat de school verder weg is. Elles: 'Het kan wel rustiger zijn om in een huurhuis te zitten in je eigen wijk. Hier hoef je niet na 6 maanden uit. Je zit vaak wel vast aan een huurperiode van 1 jaar. Dat vonden wij niet handig. Omdat we snel wilden schakelen als we een mooi huis vonden.' Erg fijn aan een verblijf op een vakantiepark vindt Elles dat ze maar 1 keer hoeft in en uit te pakken. 'Ik heb alles netjes ingepakt en in de opslag gezet. We kunnen straks zo door naar ons nieuwe huis.'
Ik let veel meer op de omgeving. Mijn eerste gedachte is: kan Evy hier lekker buiten spelen en fietsen?

Meer zekerheid

Een groot voordeel van eerst het oude huis verkopen is dat je weet waar je financieel aan toe bent vertelt Elles: 'we weten nu precies wat we kunnen kopen. Het was niet leuk dat de koop van de nieuwe woning niet doorging. Maar aan de andere kant kregen we daardoor meer zekerheid. We verkochten ons huis met overwaarde. Daarmee konden we de restschuld aflossen. De rest zetten we op onze spaarrekening. Na de verkoop bleken we meer financiële ruimte te hebben dan verwacht. Hierdoor konden we uiteindelijk een duurder huis kopen.'

Fijn wonen

Inmiddels heeft het stel hun nieuwe droomhuis gevonden. 'Nu zeggen we tegen elkaar: het moest gewoon zo lopen. Dit huis is mooier en meer naar onze wens dan de woning die op het laatste moment niet doorging.' Volgens Elles veranderen je woonwensen door de jaren heen. 'Bij de koop van ons eerste huis lette ik op heel andere dingen dan nu. We wilden nu graag een plek met een voortuin voor meer privacy. Maar het belangrijkste is dat een huis voor mij echt prettig voelt. Ook let ik veel meer op de omgeving. Mijn eerste gedachte is: kan Evy hier lekker buiten spelen en fietsen?'

Elles' tips voor een ontspannen overgang van huis naar nieuw huis:

Kijk dan of je in je oude huis kunt blijven door dit in de koopvoorwaarden op te nemen.
Ga altijd eerst even kijken bij het vakantiepark. Je moet je er wel prettig en veilig voelen.
Kies je voor een tijdelijke huurwoning? Kijk goed naar de locatie en bijvoorbeeld de afstand tot school.
Sla je spullen op als je van je oude woning naar het vakantiepark gaat.
Veel vakantieparken bieden een long-stay aan van 6 maanden. Na deze tijd nog geen nieuw huis? Dan kun je soms op het park zelf naar een ander huisje 'verhuizen'.

Extra tip: zorg voor een briefadres

Woon je tijdelijk op een vakantiepark? Dan kun je je door de gemeente op een briefadres laten inschrijven. Dit is een adres waar de overheid je kan bereiken. Bijvoorbeeld het adres van een familielid of vriend. Een briefadres mag geen postbus zijn.