Opa en oma met kleinkind in tuin

Ongedierte in huis? Verjaag ze vriendelijk

Ongedierte bestaat eigenlijk niet. Het zijn gewoon dieren. Net als een hond, een cavia of een kat. Maar het zijn natuurlijk geen huisdieren. Daarom horen ze buiten. Met onze tips houdt u ongewenste beestjes buiten de deur.

Thuis 2 aug 2021 2 minuten

Houd de ingang dicht

Vliegende insecten komen op warmte, licht en geur af. Horren en vliegengordijnen helpen hiertegen. Kruipende beestjes komen door kieren in vloeren, muren en plafonds. Ze kruipen door allerlei piepkleine openingen. Dus maak eens een rondje met de kitspuit. En kit de kieren in uw huis dicht.

Laat het buffet gesloten

Veel insecten en ander ongedierte komen op voedsel af. Ze kruipen over het aanrecht op zoek naar kruimels. Ze vliegen door het raam omdat het binnen naar eten ruikt. Maak daarom alles goed schoon en berg eten luchtdicht op. Als ze niets te eten hebben gaan de meeste beestjes een deurtje verder.

Beestjes horen buiten

10 tips tegen ongedierte in huis

Muizen vreten aan de gekste dingen, maar ze hebben een hekel aan thee. En ze houden ook niet van munt. Leg een natgemaakt zakje muntthee op hun favoriete knaagplekje. Of zet een muntplantje in uw keuken. Lees nog meer tips tegen muizen.

Zilvervisjes zijn dol op vochtige lucht. Zet daarom bij droog weer de ramen open. Laat de boel flink luchten. Of plaats vochtvreters. Ook lekkende kranen kunt u het best op tijd laten vervangen. Lees nog meer tips tegen zilvervisjes.

Onze redactie heeft verschillende fruitvliegjesvallen getest. De beste val vinden wij: een glas sinaasappelsap met daarin een drupje afwasmiddel. De fruitvliegjes komen op het sap af. Het afwasmiddel 'breekt' de oppervlakte waardoor de fruitvliegjes verdrinken. Lees nog meer tips tegen fruitvliegjes.

Net als veel andere insecten hebben mieren een hekel aan sterke luchtjes. Strooi een streep koffiedik, babypoeder, peper, kruidnagel, nootmuskaat of kaneel voor de keukendeur. Mieren steken deze grens niet over. Lees nog meer tips tegen mieren.

Slakken zijn dol op kattenbrokjes, planten en fruit. U kunt een slakkenval bouwen door een uitgeholde halve meloen of een lege sinaasappelschil neer te leggen. Ze kruipen daar 's nachts in. De volgende ochtend gooit u de schil met slakken en al weg. Lees nog meer tips tegen slakken.

Vuurwantsen zien eruit als een plat lieveheersbeestje: knalrood met zwarte stippen op hun schild. Ze eten graag van uw planten en struiken. Vooral van de blaadjes van Hibiscus, Acacia en Linde. Heeft u 1 van deze vlakbij uw huis staan? Verpoot ‘m dan. Zet de plant zo ver mogelijk van uw ramen en deuren vandaan. Lees nog meer tips tegen vuurwantsen.

Wespen komen af op felle kleuren en lekkere geuren. Daarom kunt u beter geen parfum of deodorant opdoen als u de tuin ingaat. Wespen vinden die bloemige luchtjes namelijk ook lekker ruiken. Lees nog meer tips tegen wespen.

Vliegen hebben andere ogen dan mensen. Ze zien een soort breedbeeld in losse stukjes. De schittering van water maakt ze in de war. Dus hang een doorzichtige zak water onder uw parasol of boven de keukendeur! Vliegen veranderen meteen hun aanvliegroute. Lees nog meer tips tegen vliegen.

Spinnen eten muggen en andere insecten. Maar zelf zijn ze een lekker snackje voor vogels! Maak dus uw tuin zo vogelvriendelijk mogelijk. Met nestkastjes, vogelhuisjes en veel bomen en struiken. En u kunt natuurlijk de vogels lokken door ze te voeren. Maar niet teveel! Want ze moeten nog wel een plekje overhouden voor een sappig spinnetje in de snavel. Lees nog meer tips tegen spinnen.

Last van jeukende bultjes na een nacht in een vreemd bed? Grote kans dat er bedwantsen in het matras zaten. Neem ze niet mee naar huis! Zet in een hotel daarom uw koffer nooit op het bed. Bedwantsen kruipen namelijk graag in koffers en tassen! Lees nog meer tips tegen bedwantsen.