

Bladeren: wacht niet tot u uitglijdt
Als u de deur opendoet, lacht de herfstzon naar u. Wat is de herfst mooi. Enthousiast stapt u naar buiten. En daar ligt u. Uitgegleden door de natte bladeren. Uw gemeente probeert dit te voorkomen. Maar u kunt ook wat doen.

Zo doet Utrecht dat
Elke gemeente heeft beleid ontwikkeld voor vallende bladeren. Zo ook de gemeente Utrecht, vertelt Kees Geldof, de wethouder voor Openbare Ruimte en Groen: “Utrecht is een groene stad met zo’n 160.000 gemeentelijke bomen. En dan hebben we alle bladverliezende planten nog niet eens meegerekend.”
Veel hulp van bewoners
Bij het weghalen van de bladeren, krijgt de gemeente Utrecht veel hulp van haar bewoners. “Met deze hulp zijn we heel blij”, zegt wethouder Geldof, “er zijn zelfs hele buurten en straten die meehelpen om bladeren te vegen.”
Van wegen en voetpaden
“In de herfst is er dus veel werk te verzetten voor onze veegploegen”, gaat wethouder Geldof verder. Hoe vaak zijn gemeente veegt, hangt af van hoeveel blad er gevallen is. De gemeente haalt de bladeren weg van wegen, fiets- en voetpaden.
Onveilige situaties
Ook waarschuwen bewoners de gemeente als er door bladeren onveilige situaties ontstaan. Bijvoorbeeld rond verzorgingshuizen, verpleeghuizen of ouderenwoningen. Samen met de bewoners kijkt de gemeente dan hoe de bladeren weggehaald kunnen worden.
Hulp bij vegen
Veel bewoners van Utrecht vegen samen hun straat. Ze maken er iets gezelligs van. Zo’n actie ondersteunt de gemeente Utrecht graag. Door mee te helpen met vegen. Of door extra bladkorven te plaatsen.
Ook een bladkorf in uw buurt
Bij sommige gemeentes kunnen bewoners in de herfst vragen naar een bladkorf in hun buurt. Zoals in Utrecht. Andere gemeentes plaatsen standaard bladkorven in buurten waar veel bomen staan. Of er vlakbij uw huis zo’n bladkorf staat, kunt u checken op de site van uw gemeente. Of loop even een rondje.
Geschreven door:
JoostGa ook zelf aan de slag
Ligt uw stoep vol met bladeren? Wacht niet tot u hele buurt in actie komt. Of tot u uitglijdt. Maar pak die veger, bladblazer of bladzuiger. En ga aan de slag. Hup, naar de bladkorf met die bladeren. Voor uw eigen veiligheid. En die van andere bewoners van uw gemeente. Als u gaat vegen, neem dan ook meteen de put mee die vlakbij uw huis ligt. Zo voorkomt u wateroverlast in uw straat . En denk ook aan de dakgoot. Ook daar kunnen de bladeren voor wateroverlast zorgen. Met de Inboedelverzekering bent u daarvoor verzekerd. Maar voorkomen is ….