Thuis
Thuis

Bladeren: wacht niet tot u uitglijdt

Als u de deur opendoet, lacht de herfstzon naar u. Wat is de herfst mooi. Enthousiast stapt u naar buiten. En daar ligt u. Uitgegleden door de natte bladeren. Uw gemeente probeert dit te voorkomen. Maar u kunt ook wat doen.

  • 27 okt 2017
  • 4 minuten
  • 0

Ga ook zelf aan de slag

Ligt uw stoep vol met bladeren? Wacht niet tot u hele buurt in actie komt. Of tot u uitglijdt. Maar pak die veger, bladblazer of bladzuiger. En ga aan de slag. Hup, naar de bladkorf met die bladeren. Voor uw eigen veiligheid. En die van andere bewoners van uw gemeente. Als u gaat vegen, neem dan ook meteen de put mee die vlakbij uw huis ligt. Zo voorkomt u wateroverlast in uw straat . En denk ook aan de dakgoot. Ook daar kunnen de bladeren voor wateroverlast zorgen. Met de Inboedelverzekering bent u daarvoor verzekerd. Maar voorkomen is...

Mooi maar gevaarlijk

Staan er in uw straat hoge bomen? Ze zorgen voor sfeer. En voor schaduw in de zomer. Ook in de herfst ziet het er prachtig uit, met die warme kleuren. Zelfs als ze op de grond liggen. Maar door regen worden ze wel glad. En kunnen ze zorgen voor ongelukken.

Verplicht om te vegen

De gemeentes proberen te voorkomen dat haar bewoners overlast hebben van bladeren. Ze zijn zelfs verplicht om straten en wegen te onderhouden. En veilig te houden. Daarom vegen en blazen de gemeentes de bladeren weg. Hoe en hoe vaak ze dat doen, verschilt per gemeente.

bladeren op de grond

Zo doet Utrecht dat

Elke gemeente heeft beleid ontwikkeld voor vallende bladeren. Zo ook de gemeente Utrecht, vertelt Kees Geldof, de wethouder voor Openbare Ruimte en Groen: “Utrecht is een groene stad met zo’n 160.000 gemeentelijke bomen. En dan hebben we alle bladverliezende planten nog niet eens meegerekend.”

Veel hulp van bewoners

Bij het weghalen van de bladeren, krijgt de gemeente Utrecht veel hulp van haar bewoners. “Met deze hulp zijn we heel blij”, zegt wethouder Geldof, “er zijn zelfs hele buurten en straten die meehelpen om bladeren te vegen.”

Van wegen en voetpaden

“In de herfst is er dus veel werk te verzetten voor onze veegploegen”, gaat wethouder Geldof verder. Hoe vaak zijn gemeente veegt, hangt af van hoeveel blad er gevallen is. De gemeente haalt de bladeren weg van wegen, fiets- en voetpaden.

Onveilige situaties

Ook waarschuwen bewoners de gemeente als er door bladeren onveilige situaties ontstaan. Bijvoorbeeld rond verzorgingshuizen, verpleeghuizen of ouderenwoningen. Samen met de bewoners kijkt de gemeente dan hoe de bladeren weggehaald kunnen worden.

Hulp bij vegen

Veel bewoners van Utrecht vegen samen hun straat. Ze maken er iets gezelligs van. Zo’n actie ondersteunt de gemeente Utrecht graag. Door mee te helpen met vegen. Of door extra bladkorven te plaatsen.

Ook een bladkorf in uw buurt

Bij sommige gemeentes kunnen bewoners in de herfst vragen naar een bladkorf in hun buurt. Zoals in Utrecht. Andere gemeentes plaatsen standaard bladkorven in buurten waar veel bomen staan. Of er vlakbij uw huis zo’n bladkorf staat, kunt u checken op de site van uw gemeente. Of loop even een rondje.