Dochter geeft bloemen voor Moederdag

Moederdag: ontbijt op bed en knutselwerkjes

Met een kusje een zere knie beter maken. De meubels voor de 3e keer naar een andere studentenkamer sjouwen. Altijd klaarstaan. Met een bord warm eten of onvoorwaardelijke liefde… Moeders hebben hun Moederdag dik verdiend. 

Thuis 8 mei 2018 3 minuten

Het ontstaan van Moederdag

Het vereren van moeders is een stokoude traditie. Waarschijnlijk al begonnen bij de oude Grieken. Zij vierden aan het begin van de lente de Dag van de Moeder der Goden. In de meeste landen vieren families het nog steeds in de lente. In Nederland is Moederdag altijd op de 2e zondag van mei. 

We geven weinig geld uit 

Amerikanen geven gemiddeld 186 dollar uit aan een moederdagcadeau. Daar steekt de gemiddelde Nederlander schraal bij af met een bedrag tussen € 11,- en € 25,-. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van het keurmerk Trusted Shops. 1 op de 5 Nederlanders besteedt meer: tussen de € 25,- en € 50,-.

5 Moederdag tips 

Voor een stralende moeder

Iedere moeder zal, als ze eerlijk is, moeten toegeven dat ontbijt op bed eigenlijk niet handig is. Beschuitkruimels in het bed. Aardbeivlekken op de witte lakens. Een sinaasappelsap waterval van de trap… Maar die trotse gezichtjes van de kinderen zijn goud waard. Alle moeders genieten daarvan.

En papa mag straks de keuken opruimen. Als er onherstelbare schade is aangebracht in de keuken kunt u op uw All Risk woonverzekering rekenen. Voor deze ongelukjes geldt wel een eigen risico van € 100,-.

Het begint met een gestempeld babyvoetje op een kleerhanger. Het jaar daarna is het een zelf gekraste tekening. En dan komt de stroom pennenbakjes, papieren bloemen, sleutelhangers en schaaltjes van klei op gang.

Hoe nutteloos deze knutsels ook zijn: bij iedere moeder springen de tranen in de ogen. Want het is toch prachtig dat die kleine zo z’n best heeft gedaan. Vooral als de kindjes al een beetje kunnen schrijven en een gedichtje hebben gemaakt voor de ‘lievste maama van de wirelt’.

Bloemen blijven moederdagcadeau nummer 1. Een paar jaar geleden kwam Facebook zelfs met een speciale Moederdag emoji: een paarse bloem. In Amerika gaven ze vroeger vaak anjers. In Rotterdam werden er in 1927 30.000 tulpen uitgedeeld die scholieren aan hun moeders mochten geven.

Waarschijnlijk maakt voor moeders de soort bloemen weinig uit. Met ieder boeket zal ze in de wolken zijn.

De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde speelde vanaf het begin slim op Moederdag in. De bloemenverkoop steeg enorm. Maar ook de Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging wilde een graantje meepikken. Dus gaf de banketbakkersschool ieder jaar een enorm grote moederdagtaart aan de koningin. En in 1938 stonden er op de karren van de bakkers in Amsterdam borden met de tekst ‘Viert Moederdag’.

Nog steeds worden er moederdagtaarten verkocht. Want ook de liefde van de moeder gaat door de maag.

Ook al geven Nederlanders veel minder geld uit dan Amerikanen: een moederdagcadeautje is altijd leuk. In de jaren ’60 kregen veel moeders huishoudelijke apparaten. Tegenwoordig kan het van alles zijn. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar geven graag verzorgingsproducten zoals parfum of zeep cadeau. In het zuiden van het land worden moeders vaak getrakteerd op een uitstapje. Bijvoorbeeld een etentje of een dagje weg. 

Even geen huishouden

Op Moederdag hoeft moeder geen huishoudelijk werk te doen. Het ontbijtje op bed komt voort uit dat ouderwetse gebruik. De moeders van nu zijn natuurlijk allang veel te geëmancipeerd hiervoor. Maar dat zeggen ze niet! Ze laten zich heerlijk een dag lang in de watten leggen. 

Vaders tijd komt nog wel 

Moederdag is voor veel vaders even doorbijten. Hij moet een cadeau voor zijn vrouw kopen. Hij moet de keuken opruimen nadat de kinderen daar het ontbijtje maakten. En hij moet ook bij zijn eigen moeder op bezoek. Met bloemen. Houd vol vaders! Over 35 dagen is het Vaderdag.