Vrouw moe achter laptop

4 redenen om niet zo hard te werken

Het voelt vaak goed: er flink tegenaan en bergen werk verzetten. Hard werken lijkt zelfs heel normaal in onze maatschappij. Allemaal zijn we druk, druk, druk. Herkenbaar? Lees waarom het beter is om niet zo hard te werken.

Thuis 5 jul 2017 2 minuten

Met minder werk presteert u beter

Hard werken geeft vaak een goed gevoel. Het is fijn als u weer wat van uw takenlijstje afvinkt. En soms maakt u andere mensen blij. Maar als u meer hooi op uw vork neemt, doet u het dan ook echt allemaal even goed? Ongemerkt blijft u vaak rennen en vliegen om het werk af te krijgen. Maar echt af is het nooit. En u loopt het risico het overzicht kwijt te raken. Terwijl u keihard werkt, wordt u langzamerhand steeds minder productief. Door wat meer dingen van uw takenlijst te schrappen of gewoon even uit te stellen, doet u de dingen die u wél doet beter.

Slapen maakt gelukkig en productief

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Maar er zijn genoeg redenen om de nodige uurtjes in dromenland niet te missen. Bent u moe, dan wordt u ongeduldig en prikkelbaar. Nieuwe ideeën borrelen niet op en oplossingen voor problemen vinden wordt lastig. Door een tekort aan slaap luistert u slecht. En heeft u moeite zich te concentreren op wat belangrijk is. Slaaptekort beïnvloedt zelfs uw gevoel voor humor. En dat is niet grappig. Niet voor u. En niet voor uw werkgever en collega’s. Slaap lekker!

Hard werken werkt verslavend

Hard werken hoeft geen probleem te zijn. Maar dat wordt het wel als u te veel van uw fysieke reserves vraagt. En het gevaarlijkste is dat u na wat ontspanning vaak niet zomaar weer lekker aan het werk gaat. U heeft opnieuw een flinke stoot adrenaline nodig om de volgende klus te doen. En zo wordt het steeds lastiger om gas terug te nemen. En het verraderlijke is dat u die verslaving aan adrenaline zelf niet meer voelt. Hard werken wordt een gewoonte waar u lastig van loskomt. Afkicken dus!

Is dit het wel waard?

U heeft een fit en gezond lijf nodig om te kunnen werken. Te hard werken is slecht voor uw gezondheid. Houdt u wel genoeg tijd over om te sporten, slapen en gezond te eten? En verliest u collega’s, familie en vrienden niet uit het oog? Jammer, want de mensen om u heen geven u juist inspiratie en ideeën. En eigenlijk is het werk nooit klaar. Stel uzelf de vraag: helpt het u om uw droom waar te maken? Dan is het de moeite waard om er tijd in te steken.