Nu een huis voor later

Een huis waar u kunt blijven wonen. Een huis dat nu bij u past. En waar u ook uit de voeten kunt als u ouder wordt. Hoe regelt u dat? Een appartement kopen? Uw huis verbouwen? Maak uw keuzes op tijd. 

Thuis 30 okt 2020 3 minuten

Voorbereid op de toekomst

Een vloer zonder drempels, brede deuren, een inloopdouche, een slaapkamer beneden. Met zulke oplossingen kunt u lange tijd zelfstandig, veilig en comfortabel wonen. Nu is het nog niet nodig. Maar wel als u later minder fit en mobiel bent.

Woningnood ouderen

Tijdig nadenken over hoe u later wilt wonen, is belangrijk. Woningnood is er namelijk niet alleen bij starters op de woningmarkt. Er is in Nederland ook een tekort van tienduizenden seniorenwoningen. Terwijl het aantal ouderen de komende jaren verdubbelt.

Verbouwen

Woont u nu in het huis waar u oud wilt worden? Vrijwel elk huis is levensloopbestendig te maken. Sommige aanpassingen zijn eenvoudig. Zoals een alarmsysteem, wandsteunen in het toilet of een 2e trapleuning. Echte verbouwingen zijn minder eenvoudig. Maar misschien heeft u 10 jaar de tijd en had u toch al plannen voor een nieuwe badkamer. Kies dan meteen een inloopdouche, een stroeve vloer en eenvoudig te bedienen kranen. En laat u een nieuwe keuken zetten? Laat huishoudelijke apparatuur op werkhoogte plaatsen.

Kopen

De levensloopbestendige woningen die u kunt kopen, zijn vaak grote appartementen. Het aanbod is niet groot. Dus als u een nieuwbouwproject ziet, schrijf u dan snel in. Als u het kunt betalen tenminste, want de prijzen zijn hoog. Sommige mensen zetten zelf een project op. Een goed voorbeeld is een zogeheten knarrenhof: een combinatie van modern gemak met het hofjes-idee van vroeger. Een variant is een meergeneratiehof, bedoeld voor mensen van 19 tot 109 jaar. U woont er zelfstandig. Maar niet alleen: het hof is een kleine gemeenschap waar mensen elkaar graag helpen.