Thuis
Thuis

De 6 voordelen van een kantoor aan huis

Sommigen moeten er niet aan denken: een kantoor aan huis. Anderen willen niet anders. Zoals de schrijver van dit artikel. Bijna 20 jaar is hij zelfstandige. Al die jaren heeft hij een thuiskantoor. Hij ziet 6 voordelen.

  • 10 dec 2017
  • 3 minuten
  • 0

Ik werk het liefst thuis 

20 jaar heb ik nu mijn eigen zaak. In de 3 huizen waar ik heb gewoond, had ik steeds mijn eigen kantoor. In een aparte ruimte. Daar werk ik lang niet altijd. Vaak werk ik bij mijn opdrachtgever. Ook leuk. Maar het liefste werk ik in mijn kantoor aan huis.

Eerst moest ik wennen

In de eerste jaren dat ik mijn bedrijf had, vond ik thuis werken niet fijn. Ik kon niet genieten van de vrijheid. Als ik even niet werkte, voelde ik me schuldig. Al snel besefte ik dat dat niet nodig was. Daarna zag ik pas echt de voordelen van een kantoor aan huis. Ik zette ze op een rij en telde er 6.

Lekker thuis werken

Wat ik de voordelen van een kantoor aan huis vind

1

Ik heb weinig kosten

Omdat ik thuis werk, heb ik geen reiskosten. Ik hoef ook geen extra ruimte te huren. En ik hoef geen aparte verzekering voor mijn kantoorspullen af te sluiten. Die zitten bij Centraal Beheer standaard in mijn inboedelverzekering. Mijn kantoor aan huis heeft geen eigen wc en buitendeur. Anders had ik nog een deel van mijn hypotheek kunnen aftrekken van de belastingen.

2

Ik werk wanneer ik wil

Omdat ik niet hoef te reizen, kan ik meer uren werken. Ik kan meteen beginnen. Al een minuut nadat ik ben opgestaan, als ik dat zou willen. Maar dat wil ik meestal niet. Soms lees ik eerst een krant. Of ik google wat op internet. Ik voel me daar niet schuldig over. Het is mijn tijd. Mijn werk. En ik geniet ervan.

3

Afleiding is alleen maar goed

Ik geef toe, soms ben ik snel afgeleid. Door internet. Door de radio. Of Spotify. Heerlijk. Even iets anders gaan doen, is vaak goed voor mijn werk. Vooral als ik even vast zit. En maar blijft staren naar het scherm. Van wat afleiding word ik rustig. Ik krijg nieuwe energie. Nieuwe ideeën. En daarna ga ik er weer tegenaan.

4

De was doen kan best 

Het kan ook geen kwaad als ik wat dingen in mijn huis doe. Als ik bijvoorbeeld een wasje draai. Even ga stofzuigen. Dat pakketje bezorg. Of boodschappen ga doen. Die afwisseling vind ik fijn. Bovendien hoef ik dat dan niet meer ’s avonds te doen. Heb ik dan weer tijd over.

5

Ik ben productiever

Afleiding vind ik niet erg. En klusjes doen ook niet. Maar ik houd er controle over. En ga echt weer aan het werk. En als ik werk, werk ik had. Zoals de meeste thuiswerkers dat doen. Uit onderzoek blijkt dat thuiswerkers productiever en efficiënter zijn dan mensen die op kantoor werken. Iemand die thuiswerkt, doet meer in een uur. En dat doe ik ook.

6

Ik zie mijn gezin vaker

Niet alleen voor mijzelf is een kantoor aan huis fijn. Ook voor mijn vrouw en 2 kinderen. Ik zie ze vaker overdag. Bijvoorbeeld tijdens de lunch. Een ander voordeel is dat ik snel op de school van de kinderen kan zijn, als dat nodig is. Maar als mijn vrouw en kinderen de hele dag thuis zijn, ga ik even ergens anders werken. Bijvoorbeeld op woensdagen. Want je wilt elkaar ook niet de hele dag voor de voeten lopen. Om het gezellig te houden, hebben we dat zo afgesproken. Dan werk ik in een lunchcafé in de buurt. Of een fijne flexwerkplek in de stad. Waar ik me zo op mijn plek voel dat ik dat ook bijna thuiswerken vind.

Privé van werk scheiden 

De eerste jaren dat ik thuis werkte, wilde ik privé en werk strikt scheiden. Door bijvoorbeeld om 17.30 uur te stoppen met werken, en de laptop goed op te bergen. Maar ja, soms moest ik ’s avonds toch wat doen. Waardoor ik balend achter mijn laptop zat.

Scheiden? Combineren! 

Nu weet ik dat privé en werk niet te scheiden zijn. Ze horen allebei bij mij. Nu combineer ik ze. Als werken even niet lukt, ga ik lekker naar buiten. Als ik een keer ’s avonds werk, geniet ik van de rust. Geen mailtjes en telefoontjes. En de volgende werkdag ga ik rond lunchtijd lekker naar de film.

Speciaal aanbevolen