Lichtpuntjes in tijden van corona

De coronacrisis raakt iedereen. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Mensen proberen elkaar zo goed mogelijk te helpen. En er komen elke dag weer hartverwarmende ideeën en oplossingen bij.

Thuis 24 mrt 2020 3 minuten

We helpen elkaar

Corona heeft ons dagelijks leven erg veranderd. Heel veel dingen die zo gewoon leken, kunnen nu niet meer. Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen. Zodat we ons wat meer verbonden voelen. En elkaar kunnen helpen met een boodschap of iets anders.

Even bellen

Even een belletje met oma om te vragen hoe het gaat. Of een boodschap doen voor een zieke. Deze kleine dingen betekenen nu veel. Veilig helpen staat voorop. Dit kunt u doen door 1,5 meter afstand te houden. Helpt u iemand met boodschappen of een bereide maaltijd? Zet deze dan voor de deur. En stuur daarna een online betaalverzoek.

Zo helpen we elkaar

Hartverwarmende ideeën en oplossingen

De hond uitlaten, koken of een maaltijd bezorgen. In de openbare groep Coronahulp op Facebook kunt u hulp aanbieden en zoeken in uw eigen buurt. Ook delen bewoners van een buurt of stad hier tips en ideeën met elkaar. U vindt er bijvoorbeeld restaurants in de buurt waar u maaltijden kunt afhalen. Of restaurants die tijdens deze coronacrisis maaltijden bezorgen bij ouderen en kwetsbare mensen. Verder komen er elke dag weer meer mooie oplossingen bij. Van een gratis online sportworkshop tot speelgoed- of knutselpakketten voor kinderen.

Het platform coronahelpers.nl koppelt hulpvragers en hulpzoekers in het hele land aan elkaar. Bedrijven en welzijnsorganisaties zijn op deze website tussenpersoon. Zo kunt u bijvoorbeeld de hond uitlaten van een drukke zorgverlener. Of medicijnen laten bezorgen als u ziek bent. Ook bieden studenten zich via dit platform aan als oppas voor de kinderen van mensen met een vitaal beroep. Hulp aanbieden en vragen kan via de site.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor (alleenstaande) ouderen en kwetsbare mensen. Ze moeten vaak voor hun gezondheid binnen blijven. En mogen soms de deur niet uit voor een boodschap. Het dagelijkse praatje met de bakker valt weg. De bezoekjes van familie of vrienden kunnen niet doorgaan. Eenzaamheid ligt op de loer. Daar probeert NL Voor Elkaar iets aan doen. En ook u kunt meehelpen. Als vrijwilliger bij de Zilverlijn bijvoorbeeld. Vanuit uw eigen huis biedt u ouderen telefonisch een luisterend oor of een gezellig praatje. Ook kunt u op NL Voor Elkaar zelf een hulpaanbod plaatsen. Van een potje Wordfeud met een oudere tot gamen met een jongere die in quarantaine zit.

Hulp is vaak heel dichtbij. Het platform wehelpen.nl verbindt buurtgenoten met elkaar. Hier vindt u hulpvragen van mensen uit uw buurt. Of u kunt er zelf hulp aanbieden. Zo kunnen we elkaar in de buurt ook tijdens corona een handje helpen. Kunt u best wat hulp gebruiken? Maar weet u niet goed waarmee, wanneer en van wie? 'We helpen' biedt ook Huppla aan. Met een account nodigt u vrienden en bekenden uit. Huppla vraagt hen wat ze willen doen. Dit krijgt u in een helder overzicht. Zo wordt hulp inschakelen een stuk gemakkelijker.

Even de hond uitlaten van een drukke zorgverlener

Dansen via WhatsApp

Juist in deze tijd is contact met vrienden en familie fijn. Bij elkaar komen kan nu niet. Maar contact houden via WhatsApp, sociale media of Skype wel. Hoe groter de uitdaging, hoe creatiever mensen worden. Een dansfeestje of sportuurtje via WhatsApp? Waarom niet!

Praatje bij de koffie

Door de regels tegen de verspreiding van het coronavirus, werken de meeste mensen nu vanuit huis. Veel mensen missen het contact met hun collega's en het praatje bij de koffieautomaat. Lees onze tips voor contact met collega's en gezond thuiswerken tijdens corona.