Persoon met handen op laptop

Bewuster en veiliger online

Iedereen kan gehackt worden. Door een valse e-mail, foute software-update of nepwebsite. De campagne Alert Online wil Nederland bewuster en veiliger online laten zijn. Wat kunt u zelf doen om veiliger te internetten?

Thuis 2 okt 2018 2 minuten

Wat is Alert Online?

Alert Online is een campagne van overheid, bedrijfsleven en wetenschap. En heeft als doel Nederland bewuster en veiliger online te laten zijn. Cybersecurity is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen voor een veilig digitaal Nederland. Ook Centraal Beheer zet zich hier voor in.

Online? Blijf oppassen

We kunnen ons een wereld zonder internet bijna niet meer voorstellen. Het is zo vanzelfsprekend. Juist daarom bent u zich misschien niet eens bewust van de gevaren. Internetcriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om gegevens van u te stelen. Pas daarom altijd op als u online bent.

Veiliger online

Lees onze tips wat u zelf kunt doen 

Maak regelmatig een back-up van uw persoonlijke bestanden. Verliest u uw smartphone? Of raakt uw computer besmet met een virus? Dan kunt u uw bestanden altijd weer terugzetten op uw nieuwe of opgeschoonde apparaat.

Bijna alle softwarebedrijven brengen regelmatig updates uit. Zorg dat u altijd de laatste versie gebruikt.  Laat deze automatisch installeren. Zo voorkomt u dat virussen kwetsbaarheden in oude versies gebruiken.

Pas op als u online uw persoonsgegevens in- of aanvult. Vertrouwt u een e-mail niet? Klik dan nooit op de link of de bijlage. Gebruik nooit de contactgegevens uit een mail die u niet vertrouwt.  Twijfelt u? Neem dan contact op met het bedrijf waarvan de e-mail lijkt te komen.  Criminelen proberen ook via de telefoon persoonlijke gegevens van u te krijgen. Krijgt u een vreemd telefoontje? Verbreek dan direct de verbinding.

Niet iedereen hoeft altijd alles van u te weten. Pas daarom de privacyinstellingen van uw social media accounts aan. U kunt bewust keuzes maken wie welke informatie, foto’s en video’s kan bekijken.

Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord. Gebruik als het kan een 'tweestapsverificatie'. Daarmee moet u na het invoeren van uw gebruikersnaam en wachtwoord nog een beveiligingscode invoeren.  Die code krijgt u direct op het apparaat waar alleen u toegang tot heeft. Bijvoorbeeld uw smartphone. Iets meer werk, maar wel veel veiliger.

Smartphones, tablets en laptops zijn een makkelijke prooi voor dieven. En bij diefstal kan er persoonlijke en gevoelige informatie bij iemand anders terechtkomen. Dat wilt u toch niet? Een wachtwoord of vingerafdrukvergrendeling is niet genoeg. Activeer ook de blokkeerfunctie. En maak uw apparaat echt Boefproof.

Installeert u een app? Dan vraagt de app u om voor van alles toestemming te geven. Houd controle over wat een app van u weet. U kunt dit per app aanpassen. Ook als u de app al heeft geïnstalleerd.

Het is natuurlijk heel handig om een openbare wifi te gebruiken. Zeker omdat het gratis is. Maar het is niet veilig. Wilt u het weerbericht of het nieuws lezen? Dan is het geen probleem. Maar wilt u bijvoorbeeld internetbankieren? Dan kunt u beter uw databundel gebruiken.

Meer tips en informatie

Op AlertOnline.nl staat nog veel meer informatie over hoe u veilig kunt internetten. Ook vindt u er handige linkjes met uitleg over hoe u bijvoorbeeld een back-up maakt. Hoe u automatische updates kunt instellen. Hoe u valse e-mails (phishing) kunt herkennen. Neem er eens een kijkje. Het is echt de moeite waard.


Speciaal team

Wij vinden veilig internetten heel belangrijk. Daarom heeft Centraal Beheer een speciaal team dat continu in de gaten houdt of onze sites en klantgegevens goed beschermd zijn. Dit team komt direct in actie als dat nodig is. Ook gebruiken we speciale software voor de beveiliging van persoonlijke gegevens. Op centraalbeheer.nl leest u meer over veiligheid en phishing.