Persoon met mobiel in handen

Apps downloaden: waar op letten?

Een foto-app die uw contacten wil bekijken. Of een spelletjesapp die vraagt om toegang tot uw foto's. Dat klinkt niet alleen onlogisch, dat is het ook. Toch geeft 1 op de 3 Nederlanders toestemming ervoor. Dat kan veiliger!

Thuis 18 feb 2019 3 minuten

Gegevens onbeschermd

Door apps toegang te geven tot persoonlijke informatie kunnen criminelen soms bij allerlei privézaken. Foto's, video's, contacten, mailtjes en documenten bijvoorbeeld. Maar ook bankrekeningnummers, wachtwoorden en gebruikersnamen. Gelukkig zijn er manieren om uw privacy beter te beschermen.

Apps uit officiële stores

Zorg dat u altijd apps uit officiële app stores downloadt. Voor Apple is dit de App Store. Apps voor Android-toestellen vindt u in de Google Play Store. Android-apps worden minder uitgebreid getest dan Apple-apps. Installeer daarom als u Android-apps download een virusscanner op uw smartphone.

Veiliger apps downloaden

In 5 stappen een app op uw smartphone zetten

Wie heeft de app gemaakt? Google de maker. Ziet u veel slechte beoordelingen. Denk dan 2 keer na of u de app wilt downloaden.

Is de app die u wilt al 50.000 keer gedownload, dan is de kans groter dat deze veilig is. Hoe meer downloads, hoe beter.

Ga na of de apps die u downloadt écht uw gegevens nodig hebben. Zo niet: geef de app geen toestemming.

Kent u dat: u downloadt een app en ziet de voorwaarden. Het zijn wel 2 kantjes vol met tekst. U klikt daarom snel op 'akkoord'. Toch is het verstandig om de voorwaarden door te lezen. Zo weet u precies waar u zoal toestemming voor geeft.

Updates zorgen ervoor dat een app mooier en beter wordt. Maar ook de beveiliging krijgt vaak een oppepper. Het is dan ook belangrijk dat uw updates van apps zo snel mogelijk installeert.

Weinig telefoonvirussen

Wist u dat Nederland de meeste smartphonegebruikers heeft van de Europese Unie? Maar liefst 87% van de mensen van 16 tot 75 jaar heeft er 1. Volgens het CBS heeft gelukkig maar 3% van hen ooit een virus op de telefoon gehad.

 Schade aan uw telefoon

Wat als uw smartphone uit uw handen glipt? Tegen beschadigingen kunt u uw telefoon beschermen. Schade aan uw mobiel door onveilige apps is moeilijker te herkennen. Toch denkt 1 op de 3 Nederlanders niet na bij het downloaden van apps. Dat meldt het CBS.