Vakantie

5x uitstapjes buiten de gebaande paden

Vakantie

Hoe staat het met uw plannen voor de zomervakantie? Wij hebben er alvast 5 voor u bedacht. Ze laten u allemaal een stukje Nederland zien. Vanaf het land of het water. U hoeft alleen nog te kiezen: actief of heerlijk rustig? 

15 jun 2020
3 minuten

Om uit te proberen

Brengt u de zomervakantie door in Nederland? Ontdek de mooiste plekjes eens op een andere manier. We kozen deze uitstapjes omdat ze u de omgeving eens op een andere manier laten zien. Extra leuk dus!

Lunchpakketje mee

Maak van het uitstapje een compleet dagje uit. Picknickmand mee, wat lekkers voor onderweg... Voor sommige activiteiten heeft u wat extra spullen nodig. Maak van de voorbereiding alvast de voorpret. Dan geniet u lekker lang van uw vakantieplannen.

Even wat anders

5 originele uitstapjes om uw omgeving te verkennen.

Wandelen, daar worden niet alle kinderen blij van. Voeg er iets aan toe: ga op speurtocht!

  • Op veel plekken in Nederland kunt u GPS apparaatjes huren. U gaat van knooppunt naar knooppunt en doet onderweg verschillende opdrachten. Zijn uw kinderen hier te jong voor? Kijk eens naar ‘Lotje Speurtochten’. Via een app op uw eigen smartphone loopt u een leuke route met onderweg spannende opdrachten. Er zijn speurtochten door heel Nederland. De routes zijn meestal 3 tot 4 kilometer. U heeft lekker de tijd om onderweg iets te drinken of eten.
  • Ga schatzoeken! Dat heet ‘geocachen’. Via de app ‘Geocaching’ krijgt u hints voor de vindplaats van een echt schat. Gevonden? Laat iets achter als bewijs bij de schat. Bijvoorbeeld uw geocaching-naam. Ga er maar vast 1 bedenken!

Verken ons land vanaf het water. Zoek een mooi natuurgebied op en ga lekker een dagje het water op. Voor een fluisterboot heeft u geen vaarbewijs nodig. En deze bootjes zijn heerlijk stil. Ideaal om tot rust te komen. Geniet van de mooie natuur in bijvoorbeeld de Weerribben, Giethoorn, de Biesbosch… Of kies een minder bekend natuurgebied in uw eigen provincie. Nog niet eerder gevaren? Met deze 5 regels gaat u veilig het water op.

Liever wat actiever? Huur dan een kano. Dat kan in grote natuurgebieden of kleinere recreatieparken. Daar kunt u meestal ook een kaart krijgen voor een leuke kanoroute. Of stippel samen vooraf een kanoroute uit.

Voor de echte sportieveling: train al uw spieren met suppen! Suppen is ‘stand up paddling’. U staat op een surfboard. Met een peddel kunt u vooruit. Tenminste: het vraagt wat oefening. Volg een workshop of ga het gewoon zelf proberen. U huurt de spullen voor het suppen bijvoorbeeld via een recreatiepark of aan een recreatieplas. Voor (nog) een extra uitdaging: probeer SUP-yoga!

Natuurlijk kunt u tijdens een dagje weg uw eigen fiets meenemen. Dat is praktisch en voordelig. Maar stap eens op een groepsfiets of step. Dat is een heel andere beleving! U huurt ze via het bezoekerscentrum bij een natuurgebied. Daar kunt u ook een leuke route uitkiezen. Bij het bezoekerscentrum vindt u trouwens ook vaak leuke tips voor het gebied waar u bent.

Plogwat? Ja, ploggen! Daarmee vermaakt u niet alleen uzelf en uw gezin. U maakt uw leefomgeving er een stukje mooier mee. Ploggen is joggen terwijl u afval verzamelt. Gewapend met handschoenen, een prikstok en een afvalzak gaat u op pad. Eens zien wie als eerst zijn of haar vuilniszak gevuld heeft. Gaat joggen iets te snel? Ga dan…. plandelen! Er zijn door heel Nederland plog-en plandelactiviteiten om bij aan te sluiten. Of ga gewoon lekker zelf de buurt in. Tip: veel gemeentes lenen gratis prikstokken als u afval wilt opruimen.

Maak van het uitstapje een compleet dagje uit

Fijne vakantie

Welk uitstapje komt op uw vakantieplanning? Wij wensen u in elk geval een fijne vakantie. En een laatste tip. Kijk voor u op pad gaat even naar openingstijden en mogelijkheden op uw bestemming. Door corona kan dit anders zijn dan normaal.
Veel plezier!