Geldzaken

Soms kost sparen geld

Geldzaken

Tegenwoordig is de rente op een gewone spaarrekening erg laag. Uw spaargeld groeit dan niet snel. Sterker nog: het kost zelfs geld! Weten hoe dat zit? Lees dan snel verder.

31 jan 2018
2 minuten

Uw geld wordt minder waard door inflatie

Door inflatie stijgen de prijzen van producten en diensten. Bijvoorbeeld uw boodschappen, kleding of een bezoekje aan de kapper. Hierdoor wordt uw geld minder waard. U kunt immers minder kopen van hetzelfde bedrag. De afgelopen jaren was er bijna geen inflatie. Daardoor kon uw spaargeld toch nog een beetje groeien. Zelfs met die lage rente. Nu is de inflatie hoger dan de spaarrente. Het geld dat u spaart, wordt daardoor minder waard.

U betaalt belasting over vermogen boven € 30.000,-

In 2018 betaalt elke belastingplichtige vermogensbelasting over zijn bezittingen boven € 30.000,-. Uw vermogen bestaat uit uw bezittingen minus uw schulden. Bezittingen zijn bijvoorbeeld beleggingen of spaargeld. Lees meer over vermogensrendementsheffing

Ook geld in een oude sok kan geld kosten

Sommige mensen halen vanwege de lage rente hun geld van hun rekening. Maar ook dat is niet altijd verstandig. Ook voor geld in een oude sok geldt de inflatie. En een goede kluis is erg duur. Ook kan het geld gestolen worden of verloren gaan bij een brand. Vaak is maar een klein deel van de schade verzekerd. 

Met welk doel spaart u?

Misschien spaart u voor verschillende zaken. Kies de spaarvorm die daarbij past. Wilt u een spaarpotje voor als er iets kapot is in huis? Dan is een spaarrekening een goede keuze. Hoe hoog dit bedrag moet zijn, berekent u heel eenvoudig met de BufferBerekenaar van het Nibud.

Sparen of beleggen?

Wilt u ook sparen voor een doel dat verder in de toekomst ligt? Bijvoorbeeld voor uw pensioen? Denk dan eens aan beleggen of sparen met belastingvoordeel. Let wel op dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.