Geldzaken
Geldzaken

Geld investeren voor de studie van uw kind

Studeren: dat kost veel geld. Uw kind heeft wel recht op studiefinanciering. Maar dat is een lening. Daarom willen veel ouders willen hun kinderen helpen. Hoe kunt u geld investeren in de studie van uw kind?

  • 16 apr 2018
  • 2 minuten
  • 0

U kunt sparen 

Duurt het nog even voordat uw kind gaat studeren? Dan kunt u natuurlijk maandelijks een bedrag sparen. Maar de rente op een spaarrekening is tegenwoordig erg laag. 

U kunt beleggen

Denk ook eens aan geld investeren in een beleggingsfonds. Let wel op dat beleggen ook kosten en risico’s met zich meebrengt. 

Investeren in een huis

Dat kan op verschillende manieren

1

U investeert uw spaargeld in een huis 

Een huis kopen in een populaire studentenstad kan een goede investering zijn. 

Er is tegenwoordig veel vraag naar kamers. Het huis blijft daardoor zijn waarde houden. Of wordt zelfs meer waard.
2

U koopt een huis en regelt een hypotheek

Denk eraan dat u de hypotheekrente voor een tweede huis niet kunt aftrekken van de belasting.

Maar de huur die u van de bewoners krijgt, hoeft u niet bij uw inkomen op te tellen. Van de huur kunt u dan weer (een deel van) uw hypotheek betalen. Dit is zeker interessant als er meerdere huurders in het huis wonen.
3

U schenkt uw kind een bedrag

Is uw kind tussen 18 en 40 jaar en gaat hij of zij een huis kopen? 

Dan mag u maximaal € 100.800,- belastingvrij schenken. U heeft geen speciale schenkingsakte van een notaris nodig. Een zogenaamde ‘onderhandse schenkingsakte’ is voldoende. U zet dan samen met uw kind de afspraken op papier.
Meisje aan het verhuizen

Kies de manier die bij u past

Of u nu geld opzij legt of investeert in een huis: bekijk goed wat het beste bij u past. En wat de voor- en nadelen zijn. Controleer bijvoorbeeld altijd of u een huis aan studenten mag verhuren. En maak goede afspraken.

Speciaal aanbevolen