Een groen dak

Voorkom wateroverlast: gebruik uw dak 

Ons klimaat verandert. We hebben vaker last van overtollig water. Onze overheid probeert op verschillende manieren waterschade en -overlast te voorkomen. U kunt op en om uw huis ook regenwater opvangen. Denk eens aan uw dak.

Thuis 29 aug 2017 2 minuten

Een groen dak tegen wateroverlast

Met een groen dak kunt u het regenwater opvangen. Een groen dak bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop plantjes. Deze plantjes gebruiken het regenwater om te groeien en geven het geleidelijk terug aan de lucht door verdamping. Op die manier komt er minder regenwater onnodig in het riool terecht.

Maak een drempel op uw dak

Heeft u geen groen dak, maar wilt u wel water opvangen op uw dak? Maak dan een kleine drempel op uw dak voor de ingang van de regenpijp. Zo houdt u het water tijdelijk vast. Zodra het water bij de rand van de drempel komt, stroomt het vanzelf over naar de regenpijp. Bijkomend voordeel: een laagje regenwater op uw dak zorgt er ook voor dat het in de zomer minder warm is in uw huis.

Is het dak geschikt tegen wateroverlast?

Uw dak moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn om het water of de beplanting te kunnen dragen. Laat daarom altijd een zogenoemde constructieberekening maken. Met een zo’n berekening weet u welk gewicht uw dak maximaal aan kan.