Thuis

Voorkom waterschade door lekkende kitnaden

Thuis

Wist u dat veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer? Deze schade valt helaas niet onder uw verzekering, maar is vaak goed te voorkomen. Hierbij een aantal tips om schade te voorkomen.

10 apr 2017
2 minuten

Tips voor de kitnaden:

Houd de badkamer droog

Maak na het gebruik van uw douche of bad de kitnaden direct droog met bijvoorbeeld een washandje of een trekker. Hiermee voorkomt u schimmelvorming doordat zeepresten of kalk achterblijven. Ventileer bovendien de badkamer na gebruik goed.

Besteed extra aandacht rond douche of bad

De kitnaden rondom het bad, de douchecabine en het doucheputje worden sneller nat en blijven langer vochtig. Geef deze kitnaden bij het droogmaken van de badkamer daarom extra aandacht.

Maak de kitnaden op de juiste manier schoon

Neem de kitnaden mee bij het schoonmaken van de badkamer, maar gebruik geen chloorhoudende of agressieve middelen. Dit tast de schimmelwerende laag van de kitnaden aan. Een schoonmaakmiddel met zeep volstaat.

Check uw kitnaden in de winter

In koude seizoenen krimpen de tegels en andere bouwmaterialen van uw badkamer, waardoor de kitnaden oprekken. Daarom kan een expert het beste de kitnaden in de winter checken.

Vervang kitnaden om de 5 jaar

Kitnaden gaan volgens fabrikanten ongeveer 5 jaar mee. Hoe beter u de kitnaden onderhoudt, hoe langer ze mee zullen gaan.

Spoor schimmelvorming op

Schimmelvorming op uw kitnaden kun u zien door zwarte plekjes, een gele verkleuring van de kitnaden of het loslaten van de aanhechting. Als schimmelvorming optreedt is het eigenlijk al te laat. Laat in dit geval de kitnaden zo snel mogelijk vervangen om lekkage te voorkomen.

Twijfel? Ga naar een expert 

Uiteindelijk heeft alleen een expert de juiste hulpmiddelen om vast te stellen of de kitnaden echt aangetast zijn. Bel dus bij twijfel altijd een specialist voor controle en eventuele vervanging van de kitnaden, om zo lekkage te voorkomen.