Man tuinieren

Buurtbewoners lossen samen wateroverlast op

Ik zocht tips hoe ik de wateroverlast in mijn tuin kon oplossen. Ik kwam het verhaal van Jan tegen. Hoe buurtbewoners op een mooie manier het groen weer terugbrachten in de stad. En ook het probleem van wateroverlast oplosten.

Archief 29 aug 2017 3 minuten

Een vervallen tegelpleintje...

Amsterdam-West. Een onbenut pleintje achter een oud schoolgebouw. Ingeklemd tussen de Jan Evertsenstraat en de Jan van Galenstraat. Na iedere regenbui stond het onder water. En liep het regenwater zo de gymzaal in.

...werd een tuin van en voor de buurt

'De tuin van Jan' ontstond in 2011. Er was een plan om een 'Pop-up Park' te maken: een tijdelijke tuin voor de buurt. Buurtbewoners mochten doorgeven hoe de tuin eruit ging zien. Met die ideeën werd er een ontwerp gemaakt.
Groene tuin

'De tuin van Jan'

De tuin was klaar. Er moest alleen nog een naam voor de tuin komen. Dat werd 'De tuin van Jan'. Genoemd naar de straten waartussen de tuin ligt. En het klinkt ook nog eens gezellig: "Ik ga even naar de tuin van Jan." Alsof je even gaat bijkletsen bij je favoriete oom!

De tuin is nu een groot succes!

Het tegelpleintje is nu een oase van groen. De grond kan nu het overtollige water aan. Regenwater op het dak gaat via regenpijpen naar speciale vijvers. Het riool wordt op die manier minder belast. En al het groen zorgt ervoor dat er minder stof en warmte in de stad is.