5 tips en weetjes

Zo houdt u de afvoer schoon

Water doet wonderen. Heet water is een goede eerste stap om uw afvoeren vrij te houden. Als het water goed heet is, neemt het veel vuil mee. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt, zonder de afvoer te beschadigen.

Tip: meng koffieprut met heet water om hardnekkig vuil weg te spoelen

Het bestaat al zo’n 100 jaar en geldt nog steeds als een wondermiddel dat het meest hardnekkig vuil weg krijgt. Soda is een stapje sterker dan alleen water en is veel minder schadelijk voor de afvoer dan sommige chemische ontstoppers.
We begrijpen dat u er niet altijd zin in heeft. Maar een keukenrol is een goede manier om vet en jus uit een pan te halen voordat u hem afwast. Het kan u achteraf een hoop werk besparen. Want opgehoopt vet is de nummer 1 vijand van uw afvoer. Let wel op dat u het frituurvet niet in de groenbak gooit. U kunt frituurvet verzamelen en apart inleveren. 
Ook niet de leukste klus. Zeker als u nog voor het 1e kopje koffie met een kluw haar in uw handen staat. Maar toch is het goed om haren regelmatig uit het doucheputje te halen. Als het eenmaal in de afvoer terecht komt, is de kans op verstopping groot.
Raar maar waar. In het Zwitserse Geneve raakte verschillende wc’s verstopt omdat iemand er geld doorheen had gespoeld. De wc’s zaten vol met biljetten van € 500,-. Daar kon het riool niet zo goed tegen. Geld stinkt. Soms letterlijk.