Filerijden

De 4 zwarte zaterdagen van Frankrijk

Zwarte zaterdagen met lange files in Frankrijk komen elk jaar voor. Sterker nog, deze zomer zijn het er 4. Maar wanneer? En waar staan de meeste auto's in de file?

Vakantie 9 apr 2019 3 minuten

Wat is een zwarte zaterdag?

Op een zwarte zaterdag is het extreem druk op de weg. Dit komt omdat zo'n beetje alle Europeanen tegelijkertijd op vakantie gaan. Veel van die Europeanen gaan naar Frankrijk. Soms staat er meer dan 1.000 kilometer aan Franse files. En dan kan het wel eens stressen worden op de achterbank.

De zwarte Zaterdagen 

Maar waar staan de langste files in Frankrijk dit jaar? De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt elk jaar een 'druktekalender'. Daarop is te zien dat ze 4 zwarte zaterdagen verwachten. Op 3 van die dagen gaat het verkeer naar het zuiden en op 1 dag gaat al dat verkeer weer naar huis. Terug naar Nederland.

De zwarte zaterdagen

Hier zijn de 4 Franse zwarte zaterdagen

Het wordt voor het eerst extreem druk op zaterdag 13 juli. De Franse verkeersdienst denkt dat het die dag op alle wegen richting het zuiden erg druk zal zijn. Houd daar dus rekening mee als u op die dag door Frankrijk rijdt. Zeker als u lang onderweg bent. Maar als u toch pech krijgt, is er altijd iemand die kan helpen.

Op de 2de zwarte zaterdag in Frankrijk is het vooral druk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Dat is in het Zuidoosten van Frankrijk. Het gebied ligt aan de grens met Zwitserland en Italië. Vakantiegangers die naar het zuiden rijden, komen daar samen met verkeer vanuit die landen. Dat zorgt voor een hoop drukte en lange files.

De wegen in Auvergne-Rhône-Alpes zijn op deze dag weer het drukst. Maar nog verder naar het zuiden is het nu ook druk. Vooral op de wegen onder Auvergne-Rhône-Alpes die naar de grens gaan. Daar komt het verkeer naar het zuiden van Frankrijk samen met het verkeer naar Spanje en Marokko.

Veel vakantiegangers willen op 10 augustus weer naar huis. Op zwarte zaterdag 10 augustus is het weer druk op de wegen in Auvergne-Rhône-Alpes en de onderliggende regio's. Alleen staan de files dit keer met de neus richting het noorden.

Elke zomerse zaterdag zwart

Eigenlijk is elke zomerse zaterdag in juli en augustus een drukke dag op de Franse wegen. Met flinke files. Op de kalender van Bison Futé staat een roodgekleurde dag voor drukte. U raadt het al: bijna elke dag in juli en augustus is rood gekleurd.

filerijden
filerijden

Hoe hard mag u rijden?

Als er geen file staat, hoe hard mag u dan rijden in Frankrijk? Hier vindt u een handig overzicht van de maximum snelheden. Bekijk ook of u een groene kaart nodig heeft in Frankrijk. Dat is namelijk lang niet overal meer zo.