Collega's aan tafel met lunch

Goed werkgeverschap: wat zijn de ontwikkelingen? 

Hoe kunt u in de huidige krappe arbeidsmarkt een aantrekkelijke werkgever zijn? Zodat medewerkers voor u willen komen en blijven werken.

Zakelijk 12 mrt 2018 2 minuten

De arbeidsmarkt verandert

Steeds minder medewerkers werken hun hele leven bij 1 werkgever. Vaste contracten komen steeds minder voor. En medewerkers werken vaker zelfstandig. Via het internet met alle social media zijn zij makkelijk en snel bereikbaar. De verleiding van een andere baan is hierdoor altijd aanwezig. U moet als werkgever dus goed nadenken over hoe u medewerkers aan u bindt.

Wensen van medewerkers veranderen

Een aantal jaren geleden waren een vaste baan en een goed salaris de belangrijkste redenen om voor een werkgever te kiezen. In deze tijd staan er hele andere dingen bovenaan de lijstjes. Medewerkers willen zich prettig voelen op de plek waar ze werken. Ze willen de dingen doen waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen. Een goede balans tussen werk en privéleven staat ook hoog op de wensenlijst. 

Een nieuwe generatie medewerkers

De generatie Y is geboren tussen 1980 en 2000. Deze ‘Millennials’ willen zichzelf zijn en hun eigen weg vinden. Ze zoeken uitdagend werk en hebben behoefte aan eigen verantwoordelijkheid. Ze willen leren en zichzelf ontwikkelen. Technologie staat hierbij centraal. Werken moet leuk zijn en teambuilding is belangrijk. Het werk moet bij hun leven passen en niet andersom.

Inleven belangrijk

Een goede werkgever verplaatst zich in de volgende generatie. En staat stil bij wat een medewerker zoekt in zijn werk. Luister naar ze en neem ze serieus. Een werkgever die met respect omgaat met zijn medewerkers kan iedere generatie aan zich binden.

Tips werkgeverschap

Bent u benieuwd of u een goede werkgever bent? Kunt u een beetje hulp gebruiken? Deze handige 5 tips voor goed werkgeverschap helpen u op weg.